Voorstel Dominique Bastin: hogere belasting op luxe tweede verblijven voor meer veiligheid en infrastructuur

8 december 2024

Dominique Bastin stelt een nieuw reglement voor dat de tweedeverblijfstaks koppelt aan de waarde van het vastgoed. Met dit voorstel wil hij eigenaars van luxevastgoed meer laten bijdragen om investeringen in veiligheid, milieu en gemeentelijke infrastructuur te financieren. Het plan introduceert een gedifferentieerd tarief dat naar verwachting zowel steun als controverse zal oproepen.

Gedifferentieerde tarieven voor tweedeverblijven

Volgens het voorstel zouden eigendommen met een waarde vanaf 450.000 euro een jaarlijkse belasting van 2.200 euro betalen. Voor vastgoed tussen 100.000 en 450.000 euro blijft het huidige tarief van 1.123 euro behouden, terwijl eigendommen onder de 100.000 euro een korting van 25% zouden krijgen. Dominique Bastin wil op deze manier een eerlijkere verdeling van de lasten realiseren en tegelijkertijd de stadskas versterken.

Investeringen in veiligheid en infrastructuur

De inkomsten uit de hogere belasting zouden worden ingezet voor essentiële voorzieningen. Dit omvat investeringen in brandweermaterieel zoals verrijkers voor branden in hoogbouw, helikopterinterventies en onderhoud van infrastructuur zoals bovengrondse en ondergrondse parkeerplaatsen. Ook milieuprojecten behoren tot de prioriteiten die met de opbrengst worden gefinancierd.

Debat over het voorstel

Het voorstel van Dominique Bastin heeft de potentie om een breed maatschappelijk debat te ontketenen. Voorstanders wijzen op de noodzaak om eigenaars van luxevastgoed een eerlijke bijdrage te laten leveren aan de stad. Tegenstanders vrezen dat het voorstel de aantrekkelijkheid van tweede verblijven zal verminderen en eigenaars kan ontmoedigen. Of het voorstel van Dominique Bastin zal worden overgenomen door beleidsmakers, is nog onduidelijk. Het idee om de tweedeverblijfstaks aan te passen roept vragen op over rechtvaardigheid, uitvoerbaarheid en de impact op eigenaars. Wat wel zeker is, is dat dit voorstel een nieuw licht werpt op hoe steden kunnen omgaan met financiering van noodzakelijke investeringen.