Waarom valt men plots de hoogste politiebaas van het land aan? (opinie)

10 juni 2025
Eric Snoeck, commissaris-generaal van de federale politie, staat onder ongekend zwaar vuur. Maar is dit een terechte afrekening – of een strategische aanval omdat hij écht iets wil veranderen? Sinds zijn aantreden probeert Eric Snoeck hardnekkige patronen te doorbreken: van verslonsde kazernes tot verouderde IT-systemen. Zijn voorstellen schuren. Zo haalde hij externe expertise binnen voor digitale transitie, wat leidde tot kritiek op de kosten (€2.000 per dag voor een CTO). Maar is die weerstand tegen innovatie nu echt toevallig?
De timing van het vuur
Net nu Eric Snoeck een intern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag liet uitvoeren, laaide de kritiek fel op. Hij beloofde daders aan te pakken – inclusief leidinggevenden. Valt het toeval dat net dán de relaties op de werkvloer (11 van de 55 directeurs) breed werden uitgesmeerd? De commissaris-generaal schafte privileges af, zoals onbeperkte koffiebudgetten en dubieuze consultancycontracten. Vakbonden protesteren luid, maar Eric Snoeck wijst op het noodzakelijke kostenbesef. “Een half miljoen euro voor IT-vernieuwing is een investering, niet een verspilling,” benadrukt zijn team.
Een agenda achter de schandalen?
Waarom richt de verontwaardiging zich nu pas op hem? De problemen bij de federale politie spelen al jaren. Zijn hervormingsdrang raakt gevestigde belangen. Voelen sommigen zijn hete adem nu hij daadwerkelijk misstanden aanpakt? Kan de politiebaas wel echt zijn rol spelen? Kan hij echt doen wat hij wil doen? Kan hij of mag hij de Federale politie niet echt beginnen hervormen? Mag hij dan niet echt zijn werk doen of proberen te doen?
Bronnen:
Origineel bericht: GVA-artikel “Voor bazenpoepers en peperdure consultants is de federale politie wél een fijne werkgever”, 24 mei 2025.
Andy Vermaut +32499357495