Yves Miroir: “Ze maken de mensen wijs dat de Thermen op instorten staan, terwijl de kosten zonder de appartementen best draagbaar zijn voor de stad.”

Foto Roy Verhaeghe

Indegazette.be: Yves, kunt u ons vertellen over de oorsprong van de Thermen van Oostende?

Yves Miroir: Het idee van de Thermen komt van Leopold II, die een minerale bron en een zwembad wilde. Leopold II heeft dit overgedragen aan de Belgische staat, en daarna is het doorgegeven aan de stad Oostende. De bouw van de Thermen werd uiteindelijk uitgevoerd door de stad Oostende, maar de grond was toen eigendom van de Belgische staat. In de toenmalige overeenkomst tussen de twee overheden stond dat de grond gratis zou worden overgedragen aan de stad Oostende. Dat is echter nooit gebeurd. Er was een groot vertrouwen tussen de twee overheden. Met de staatshervorming kwam die grond onder het beheer van het Vlaams Gewest.

Indegazette.be: Wat is er sindsdien gebeurd?

Yves Miroir: Toen ik nog schepen was van stadseigendommen in Oostende, heb ik namens de stad een aangetekende brief gestuurd naar het Vlaams Gewest om te vragen om die overdracht van de gronden eindelijk te willen doen. Ze hebben nooit gereageerd op die brief, waardoor de Vlaamse overheid zich hiermee blijft inlaten. In de overeenkomst van de nieuwe projectvennootschap wordt voorgesteld aan de Vlaamse overheid om de gronden over te hevelen aan de nieuwe projectvennootschap, en de stad Oostende zou de gebouwen aan de nieuwe projectvennootschap overdragen (vanwege de vroegere overeenkomst met de Belgische staat) in ruil voor aandelen die feitelijk niet veel waard zijn. Als gevolg van deze juridische constructie kunnen ze zich onttrekken aan de wetgeving rond openbare aanbesteding, die een overheid normaal dient te volgen. Dat is ook de reden waarom ik op de gemeenteraad als enige lid tegen heb gestemd.

Indegazette.be: Kunt u meer vertellen over het contract met Restotel?

Yves Miroir: Op 5 januari 1998 heb ik een nieuw contract met Restotel onderhandeld dat ook het onderhoud van de Thermen wettelijk vastlegt, inclusief de eigenaarsherstellingen en groot onderhoud van het gehele complex, inclusief de galerijen. Restotel heeft gedurende 30 jaar zijn verplichtingen niet nagekomen met betrekking tot het onderhoud van de site. Als beloning voor die nalatigheid krijgen ze het hotel en de grond voor een symbolische 1 euro in een projectvennootschap en mogen ze een gebouw optrekken in de driehoek tussen de Thermen en de Wellingtonrenbaan. Dit is tussen twee geklasseerde monumenten. Ze mogen het gebouw zetten omdat zij de renovatiekosten zouden betalen, terwijl ze nooit hun onderhoudsplicht hebben uitgevoerd. Begrijpe wie kan.

Indegazette.be: Wat zijn de kosten en financieringsmogelijkheden voor het project?

Yves Miroir: In de gemeenteraad werd uitgelegd dat het hele project 134 miljoen euro zou kosten, waarvan 70 à 90 miljoen euro voor het appartementsblok. Dat betekent dat we in werkelijkheid een restauratie van ongeveer 44 tot 64 miljoen euro hebben, met een marge van 20 miljoen. Normaal moet het Vlaams Gewest bij de restauratie van monumenten 60 tot 80 procent subsidiëren. Aan de ene kant had de huurder dit moeten restaureren, maar ook de Vlaamse overheid stelt nu plots dat ze maar 10 miljoen euro kunnen vrijmaken, terwijl dit eigenlijk 38,4 tot 51,2 miljoen euro moet zijn. In normale omstandigheden blijft er 20 procent over, die dan gesubsidieerd wordt door de provincie en de stad. Dat wil zeggen dat het project voor de stad Oostende eigenlijk op 9 à 10 miljoen euro uitkomt, wat een peulschil is in vergelijking met de 134 miljoen euro die ze steeds herhalen, waarvan het grootste deel voor de appartementen is.

Indegazette.be: Wat is uw voorstel voor de toekomst van de Thermen?

Yves Miroir: Ze maken de mensen wijs dat de Thermen op instorten staan, terwijl de kosten zonder de appartementen best draagbaar zijn voor de stad. Er was hiervoor helemaal geen projectvennootschap nodig. Ik stel voor om Restotel in gebreke te stellen voor het niet naleven van de voorwaarden. Feitelijk zou de stad tegen Restotel juridische actie moeten ondernemen en het contract met hen laten ontbinden met een schadevergoeding voor het niet naleven van de verplichtingen, in plaats van Restotel te belonen voor hun jarenlange verwaarlozing van de site.

Nota van de redactie: Ook Olivier Collin, CD&V-Kandidaat uit Oostende, voor de komende Provinciale verkiezingen, staat achter deze stelling.

Meer info bij Yves Miroir op +32498 88 59 01 of bij OnafhankelijkGroenLinks – de O mens (de-o-mens.be)

Foto Roy Verhaeghe