Zijn de prioriteiten van de politie nog op orde? Jan Vermeersch luidt de noodklok

28 oktober 2024

Jan Vermeersch: “Veiligheid onder druk door focus van de politie op controles en boetes”

In het afgelopen jaar merkte Jan Vermeersch een explosie van weg- en trajectcontroles doorheen Vlaanderen, in combinatie met strengere snelheidsmarges en een wildgroei aan flitspalen. “Het lijkt wel of controle het nieuwe veiligheidsbeleid is geworden,” zegt Jan Vermeersch. “De tienduizenden extra boetes, samen met GAS-boetes die gemeenten naar eigen inzicht uitdelen, maken het voor veel mensen bijna onmogelijk om nog ergens op het gemak te parkeren of vrij rond te rijden. Neem een verkeerde afslag in de stad, en je hangt vast aan de Low Emission Zones zonder dat je er erg in hebt.” Zijn kritische pleidooi over de verstoorde prioriteiten van de politie heeft inmiddels meer dan 100 keer gedeeld op Facebook, wat aantoont dat vele anderen zijn bezorgdheid delen.

Inbraken versus verkeerscontroles: Jan Vermeersch vraagt zich af of de balans zoek is

Terwijl Jan Vermeersch ziet dat er steeds meer aandacht gaat naar verkeerscontroles, merkt hij op dat de aanpak van criminaliteit achterblijft. “In de afgelopen twaalf maanden is er tot twee keer toe ingebroken in mijn atelier en is zelfs de woning van mijn moeder doelwit geworden,” aldus Jan Vermeersch. “Er was schade, er zijn waardevolle spullen gestolen, en wanneer de politie uiteindelijk langs kwam, werd er schouderophalend gezegd dat er weinig aan te doen is.” Volgens Jan Vermeersch klinkt er zelfs een advies om in het vervolg zijn hekken nog beter af te sluiten, wat hem bevreemdt. “Een afgesloten atelier is blijkbaar al niet meer genoeg,” zegt hij. Hij vraagt zich af waar de prioriteiten van de politie eigenlijk liggen en of criminaliteitspreventie niet steeds verder naar de achtergrond verschuift.

Veiligheid en eigendommen op het spel: Jan Vermeersch wijst op de gevolgen voor burgers

Voor Jan Vermeersch is het niet alleen zijn eigen situatie die hem zorgen baart. Hij beschrijft hoe zijn twee zonen dagelijks te voet naar het station gaan, omdat fietsen er regelmatig gestolen worden, zelfs bij klaarlichte dag. “Thuis staan hun fietsen stevig op slot, in een afgesloten garage en achter een hek. Een beetje overdreven, zou je zeggen, maar het blijkt echt noodzakelijk,” aldus Jan Vermeersch. “Als je om je heen hoort hoe mensen auto’s, bestelwagens en aanhangwagens verliezen, vaak gewoon voor hun eigen huis of van hun oprit, dan vraag je je af: is dit nog het Vlaanderen dat we kenden?”

Meer controles, minder bescherming: volgens Jan Vermeersch moeten politie en overheid opnieuw kijken naar de focus

Volgens Jan Vermeersch richten agenten zich steeds meer op verkeer en controles op technische details van voertuigen, zoals snelheid, gewicht, documentatie en andere technische voorschriften. “Slimme camera’s, bedoeld om onze veiligheid te garanderen, worden nu vooral ingezet om verkeersovertreders te beboeten. Maar als een gezochte nummerplaat in beeld verschijnt, lijken ze ineens minder effectief,” merkt Jan Vermeersch op. Hij vraagt zich af waarom de middelen niet meer gericht worden op criminaliteitspreventie, vooral gezien de vele meldingen van diefstal en vandalisme die hij en anderen ervaren.

Jan Vermeersch vraagt om verandering: ‘De tijd van beloftes is voorbij’

Jan Vermeersch, die de groeiende frustratie van vele burgers vertegenwoordigt, stelt dat deze situatie vraagt om actie. Hij pleit voor een verandering van prioriteiten, waarbij de veiligheid en eigendommen van burgers bovenaan komen te staan. Als hoofd van de politie in hun regio hebben burgemeesters de bevoegdheid om die verschuiving door te voeren, benadrukt Jan Vermeersch. “Nu er nieuwe burgemeesters aan de macht komen en bestaande burgemeesters nieuwe kansen krijgen, is dit het ideale moment om hen te benaderen en onze zorgen duidelijk te maken,” zegt hij. “Stuur een e-mail, bel of maak een afspraak, en geef aan dat wij als burgers genoeg belasting betalen om een veilige omgeving te mogen verwachten.”

Jan Vermeersch hoopt dat zijn oproep om gehoord te worden een beweging in gang zet. “Als slechts één iemand contact opneemt, zal dat misschien niet veel verschil maken. Maar als honderden of zelfs duizenden mensen hun stem laten horen, moet er wel iets veranderen,” stelt hij. Hij is ervan overtuigd dat wanneer burgers massaal hun zorgen uiten, politici en politie deze niet langer kunnen negeren. “Wij moeten laten weten wat voor ons belangrijk is,” aldus Jan Vermeersch, “want de tijd van loze beloftes is voorbij; het is tijd voor concrete actie.”

Een laatste oproep van Jan Vermeersch aan de politie en de maatschappij

In zijn slotwoord benadrukt Jan Vermeersch dat de huidige richting van het veiligheidsbeleid niet past bij de oorspronkelijke waarden van de politie. “Het kan toch niet zijn dat je als agent enkel nog bezig bent met het uitdelen van boetes? Je wilde mensen helpen en beschermen tegen criminaliteit, toch?” Jan Vermeersch merkt op dat de balans verstoord is en dat veel agenten zelf ook familie en vrienden hebben die onder de situatie lijden. “Het kan toch niet zo zijn dat ik nog niet eens zeker weet of ik mijn dochters veilig alleen de deur uit zou laten gaan?” Vermeersch wijst erop dat dit in Vlaanderen gebeurt, en niet in een Amerikaanse film.

Zijn oproep heeft inmiddels brede weerklank gevonden op sociale media, waar zijn bericht al meer dan 100 keer gedeeld werd. Met zijn verhaal wil Jan Vermeersch een duidelijke boodschap geven aan zowel burgers als beleidsmakers: de tijd is rijp voor een nieuwe koers waarin veiligheid en bescherming van eigendommen weer prioriteit krijgen.

Bron: https://www.facebook.com/100007872484428/posts/3844728095799569/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v