Amerikaanse overheid onderzoekt Vlaamse kust op sporen van oorlogsverleden

10 november 2024

Een unieke missie aan de Vlaamse kust

De Amerikaanse overheid plant een grootschalig onderzoek in de territoriale wateren aan de Vlaamse kust, specifiek gericht op het opsporen van resten van neergestorte oorlogsvliegtuigen. Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) bracht deze plannen naar voren na een vraag aan gouverneur Carl Decaluwé. Doel van dit project is om stoffelijke resten van bemanningen te repatriëren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hoewel in 2018 al een Amerikaans B-17-bommenwerperwrak werd ontdekt in de Noordzee, benadrukt Himpe dat het bergen van het wrak voor de Amerikanen niet de prioriteit heeft; het gaat hen vooral om het terugbrengen van hun piloten naar hun thuisland.

Een duiker van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) volgde speciaal voor deze missie een opleiding in Hawaï, waar de Amerikanen een gespecialiseerd trainingscentrum hebben. Toch blijft het een uitdagende onderneming, niet in het minst door de aanwezigheid van zware kabels in de zeebodem die de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Noordzee blijft een schatkamer aan vondsten

Sinds de wet op cultureel erfgoed in zee van kracht is, ontving gouverneur Carl Decaluwé al 48 meldingen van historische vondsten in de Noordzee. Alleen in 2023 werden drie vondsten gedaan, waaronder een stokanker en twee Duitse duikboten. In juli vorig jaar viste het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust een historisch stokanker op bij de hulpverlening aan een Nederlands vissersvaartuig dat het anker toevallig mee naar boven had gehaald. Dit anker blijkt mogelijk afkomstig van het Franse zeilschip Nominoé, dat in 1889 voor de kust van Blankenberge verging. De stad Blankenberge overweegt dit stokanker te conserveren en tentoon te stellen.

Vlaamse kust blijft nog vele geheimen verbergen

Een recente ontdekking in de territoriale wateren van dit jaar voegt een extra laag mysterie toe aan de rijke geschiedenis van de Noordzee. Volgens Kurt Himpe betreft het een belangrijke vondst waarvan de details voorlopig niet openbaar kunnen worden gemaakt. De Noordzee blijft dus een raadselachtig gebied, vol onverwachte vondsten die zowel historisch als cultureel van waarde zijn.