Belgische Noordzee krijgt nieuw leven: Groot project om verdwenen oesterriffen te herstellen
Ambitieus herstelproject van start
In opdracht van de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid is het consortium BELREEFS begonnen met een baanbrekend pilootproject om platte oesterriffen in het Belgische deel van de Noordzee te herstellen. Dit project, dat een belangrijke bijdrage moet leveren aan de biodiversiteit in onze zee, is het eerste in zijn soort op deze schaal.
De cruciale rol van oesterriffen
Senne Aertbeliën van de dienst Marien Milieu benadrukt het belang van de Europese oester: “De Europese oester was altijd een kernsoort in onze Noordzee, maar is nu bijna helemaal verdwenen. Oesterriffen zijn hotspots van biodiversiteit en vervullen cruciale functies zoals voedselvoorziening, schuilplaatsen, waterfiltratie en bijdragen aan de koolstof- en stikstofcyclus. Het herstel van deze populaties is voor ons een prioriteit.”
Historische en ecologische betekenis
Historisch gezien waren platte oesterriffen een dominante structurele en ecologische component van kust- en offshore mariene ecosystemen. Ze werden echter zwaar getroffen door overbevissing en bodemberoerende activiteiten in de late 19e eeuw, en in de 20e eeuw door de oesterparasiet Bonamia ostreae. Hierdoor verdwenen de Europese platte oesters bijna volledig uit de Belgische, Franse en Nederlandse wateren.
Innovatieve oplossingen voor een complexe uitdaging
Het BELREEFS-project is uniek omdat het herstel zo ver op zee plaatsvindt en de maatregelen worden uitgevoerd op historische oesterbedden, bij de grindbedden. Het project maakt gebruik van uitgebreide monitoring van de zeebodem en andere omgevingscondities om de precieze locaties voor herstel te bepalen. Een belangrijke innovatie is het direct laten settelen van oesterlarven op geschikt substraat dicht bij de plaats van uitzetting, een techniek bekend als ‘remote setting’. Daarnaast zullen de oesters gedurende meerdere jaren intensief worden gevolgd om een duurzaam en zelfvoorzienend oesterrif te creëren.
Samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie
Het BELREEFS-consortium bestaat uit Jan De Nul Group, het Instituut voor Natuurwetenschappen, Shells & Valves en Mantis Consulting. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu als onderdeel van actie T4.8 van het LIFE B4B-project.
Meer informatie en contactgegevens
Meer informatie over natuurherstel in de Noordzee is te vinden op de website van de FOD Volksgezondheid.