Conflicten, hervormingen en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten

5 januari 2025

Informatie via Institute of War verkregen door indegazette.be

Via het Institute of War heeft indegazette.be een uitgebreide analyse ontvangen over de huidige conflicten, hervormingen en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. De situatie in Syrië, Iran, Libanon en Gaza blijft vol uitdagingen en dynamiek, met verstrekkende gevolgen voor de regio en daarbuiten.

Sectarisch geweld in Syrië: interim-regering onder vuur

Het Alawitische Islamitisch Forum in Syrië heeft de door Hayat Tahrir al-Sham (HTS) geleide interim-regering beschuldigd van falen bij het aanpakken van sektarisch geweld. Op 3 januari stelde de organisatie dat aanvallen op Alawieten in Homs, Hama, Latakia, Damascus en andere regio’s niet incidentieel zijn, maar deel uitmaken van een gepland wraakplan. De HTS-regering heeft de beschuldigingen van systematische wraakacties ontkend en benadrukt dat de geweldsincidenten het werk zijn van individuele daders.

De leider van HTS en interim-staatshoofd Ahmed al-Shara heeft beperkte stappen gezet om de zorgen van minderheden, zoals de Alawieten, weg te nemen. Critici waarschuwen dat de voortdurende spanningen kunnen leiden tot een cyclus van geweld en escalerende conflicten als er geen actie wordt ondernomen.

Onderwijs hervormd door interim-regering

De interim-regering heeft op 1 januari een nieuw onderwijscurriculum gepubliceerd, zonder dat hier een brede vertegenwoordiging van de Syrische samenleving bij is betrokken. De wijzigingen verwijderen verwijzingen naar het Assad-regime en veranderen religieuze teksten om meer in lijn te komen met de HTS-ideologie. Zo werd “offer je leven op voor je vaderland” vervangen door “offer je leven voor Allah”. Deze hervormingen roepen zorgen op onder Syriërs, die vrezen voor verdere ideologische beïnvloeding door de regering.

Syrische Nationale Leger rukt op richting Tishreen-dam

Het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (SNA) heeft sinds 3 januari terrein gewonnen richting de Tishreen-dam, waarbij het strijd levert tegen de Syrische Democratische Krachten (SDF). Turkse lucht- en artilleriesteun hebben de SNA-operaties versterkt, maar de SDF beweert dat veel aanvallen zijn afgeslagen. De situatie rond de dam blijft gespannen, met grote implicaties voor de controle over strategische watervoorraden in de regio.

Iran wil nucleaire gesprekken hervatten

Iran heeft op 4 januari via minister Abbas Araghchi aangegeven bereid te zijn om de nucleaire onderhandelingen te hervatten. Dit signaal lijkt ingegeven door de dreiging van sancties van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, die alle VN-sancties tegen Iran kunnen heractiveren. Tegelijkertijd blijft Iran zich profileren in Syrië, waar het samenwerking met regionale bondgenoten promoot om de territoriale integriteit te waarborgen.

Israël en Hezbollah botsen in Zuid-Libanon

Israël overweegt zijn militaire aanwezigheid in Zuid-Libanon met 30 dagen te verlengen vanwege het vermeende falen van het Libanese leger om Hezbollah-infrastructuur te ontmantelen. Hezbollah-leider Naim Qassem waarschuwde op 4 januari dat de wapenstilstand in gevaar is als Israël zijn acties voortzet. De spanningen in Zuid-Libanon blijven hoog, met het risico op een breder conflict.

Geweld in Gaza en de Westelijke Jordaanoever

Israëlische troepen voerden op 4 januari meerdere aanvallen uit in Gaza, waaronder de vernietiging van een Hamas-hoofdkwartier in Beit Hanoun en gerichte luchtaanvallen op wapendepots. Op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot confrontaties in het Balata-vluchtelingenkamp bij Nablus, waarbij een strijder van de Al-Aqsa Martelarenbrigade omkwam.

Regionale spanningen en geopolitieke impact

De spanningen in het Midden-Oosten blijven onverminderd groot. De combinatie van sektarisch geweld, hervormingen zonder consensus en militaire escalaties in Syrië, Libanon, Gaza en Iran maakt de situatie uiterst instabiel.