De kracht van een smart phone – zijn we echt nog aan het lezen?

3 oktober 2024

Verloren in de wereld van schermen

In de drukte van een moderne wachtzaal viel er iets merkwaardigs op. Terwijl bijna alle reizigers zich volledig verdiepten in hun smart phones, was er slechts één persoon die anders leek te zijn. Hij had geen telefoon in de hand, maar een boek. Zijn rustige houding te midden van een zee van schermen leek bijna een tegenstrijdigheid in de digitale wereld van vandaag.

Twee duimen schrijven, maar wat leren we echt?

Met snelle vingervlugge bewegingen werden berichten de wereld in gestuurd. Het was opvallend hoe vanzelfsprekend de aanwezigheid van de smart phone was geworden in deze setting. Een apparaat dat mensen verbindt, maar tegelijkertijd ook loskoppelt van hun directe omgeving. Wat werd er eigenlijk geschreven? Was het zinvol, of gewoon een momentopname van een voorbijgaande gedachte? En dan die ene reiziger met een boek: had hij niets te vertellen, of koos hij simpelweg voor diepgang?

Boek boven beeldscherm – een zeldzaam fenomeen

Deze scène, die zich elke dag afspeelt in wachtzalen over de hele wereld, roept vragen op over onze relatie met technologie. Het lezen van een boek wordt steeds zeldzamer in openbare ruimtes waar smart phones de norm zijn. Maar voor deze ene lezer, wiens ogen over de bladzijden gleden, leek de wereld buiten zijn scherm even niet te bestaan.

Smart Phone

In de wachtzaal 
zit een groot aantal reizigers.Op één opvallende uitzondering na
zijn ze allemaal druk bezig
met een dingetje dat smart phone heet
en hen onafgebroken boeit.Met twee duimen tegelijk
schrijven ze hun verhaaltjes,
zinnig of niet ze worden geschreven,
en de wereld ingestuurd.Slechts één persoon schrijft niet, maar leest,
hij leest een boek!Zou hij niets te vertellen hebben?

Germain Droogenbroodt

uit: “De Weg van het Zijn
POINT – Boekenplan
Ithaca Foundation
https://www.point-editions.com/