Energie doorbraak: België, Ierland en VK maken van de Noordzee grootste duurzame krachtcentrale in Europa

Brugge, België – 15 mei 2024

Nieuwe stap in samenwerking windenergie

België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk versterken hun samenwerking om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Op woensdag ondertekenden de Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten, en haar Ierse en Britse collega’s, Eamon Ryan en Andrew Bowie, een gezamenlijke verklaring in Brugge. Hiermee willen de landen een interconnector aanleggen tussen de windparken voor de Ierse kust en het Prinses Elisabeth-eiland.

Ambitieus plan voor groene energie

Deze gezamenlijke verklaring vormt een beslissende stap richting nauwere samenwerking op het gebied van offshore windenergie, zoals eerder besproken op de top in Oostende in april 2023. België, Ierland en het VK streven naar netto nul uitstoot in hun elektriciteitssectoren, verbeterde leveringszekerheid en betaalbare, hernieuwbare elektriciteit.

Infrastructuur en planning

De verklaring legt een basis voor gedetailleerde besprekingen en planning van de benodigde infrastructuur om de windparken aan te sluiten op het Prinses Elisabeth-eiland. De drie landen tonen hiermee hun bereidheid om gemeenschappelijke doelen na te streven voor een duurzame energietransitie en het gebruik van hernieuwbare bronnen. Daarnaast zullen belanghebbenden een werkgroep oprichten om rapporten op te stellen over gemeenschappelijke uitdagingen, kansen en oplossingen voor de ontwikkeling van offshore hernieuwbare energie-infrastructuur. De resultaten worden in de eerste helft van 2025 gepresenteerd aan ministers en toezichthouders.

Ministers werken samen

Belgisch minister van Energie Tinne Van der Straeten benadrukt: “Het Prinses Elisabeth-eiland zal België’s tweede offshore windzone ontsluiten en dient als landingspunt voor toekomstige hybride interconnectoren. Dankzij dit partnerschap realiseren Ierland, het VK en België de ambities van de Noordzee-top in Oostende. De sleutel is nu om deze ambities om te zetten in concrete acties en onze groene toekomst te versterken.”

Andrew Bowie, Britse minister voor Kernenergie en Hernieuwbare Energie, verklaart: “De Noordzee heeft het potentieel om een hernieuwbare energiecentrale te worden, en we werken graag samen met onze buren om dit te verwezenlijken. We delen niet alleen zeeën, maar ook een gemeenschappelijk belang in het verminderen van uitstoot en het voorzien van onze huizen met goedkopere, schonere en veiligere energie.”

Ierse minister voor Milieu, Klimaat en Communicatie, Eamon Ryan, voegt toe: “Grotere elektriciteitsinterconnectie zal cruciaal zijn naarmate we ons gebruik van hernieuwbare energie uitbreiden. Het beste van hernieuwbare energie is dat het lokaal is en gedeeld kan worden. Wanneer Ierland een overschot aan offshore windcapaciteit heeft, is het logisch dat we dit delen met onze buren via internationale samenwerking.”

Gezamenlijke doelen

Een jaar na de Noordzee-top in Oostende zet deze nieuwe samenwerking een verdere stap richting het doel van de negen deelnemende landen: de Noordzee omvormen tot Europa’s windenergiecentrale. De landen hebben offshore winddoelstellingen van ongeveer 120 GW tegen 2030 en 300 GW tegen 2050. Momenteel heeft de Noordzee een gecombineerde capaciteit van minder dan 30 GW.

De ondertekening van de gezamenlijke verklaring vond plaats tijdens een ministeriële bijeenkomst over offshore windenergie, georganiseerd onder het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Auteur tekst: Andy Vermaut +32499357495 vanuit Club Cala Romani in Mallorca, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com