Gigantische cocaïnevangst in Antwerpen: Douane onderschept ruim 6 ton tijdens Europese operatie

De grootste drugsinbeslagname van het jaar

Brussel, 13 juni 2024 – De Belgische douane heeft tijdens een grootschalige Europese actie meer dan 6 ton cocaïne in beslag genomen. Deze operatie, bekend als UNDA, vond plaats van 8 tot 12 april 2024 en werd georganiseerd door de Duitse douane in samenwerking met 17 Europese landen. Het Belgisch Voorzitterschap ondersteunde de actie als onderdeel van het EU-stappenplan tegen georganiseerde misdaad en drugshandel.

Inbeslagnames in de haven van Antwerpen

Tijdens de operatie in Antwerpen werden drie significante hoeveelheden cocaïne ontdekt. De eerste vondst betrof 17,68 kg cocaïne uit Panama, vervoerd via de rip off-methode. Vervolgens werd in een entrepot maar liefst 5.922 kg cocaïne uit Sierra Leone ontdekt. Tot slot werd 347 kg cocaïne uit Ecuador, eveneens vervoerd via de rip off-methode, onderschept.

Europese samenwerking leidt tot succes

De gezamenlijke inspanningen van de 17 deelnemende Europese landen resulteerden in de inbeslagname van in totaal 11,5 ton cocaïne. De controles richtten zich voornamelijk op goederen afkomstig uit Zuid-Amerika en Afrika, regio’s die bekend staan om hun betrokkenheid bij drugssmokkel naar Europa.

De strijd tegen georganiseerde misdaad

Tijdens de UNDA-actie konden EU-douaneautoriteiten hun regionale ervaringen delen om een beter inzicht te krijgen in de huidige drugssmokkelpraktijken. Deze informatie-uitwisseling is essentieel voor de voortdurende strijd tegen georganiseerde criminele groepen en hun netwerken. De operatie werd geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden van de douane, maar met een versterkte focus op gegevensuitwisseling en het delen van best practices.

Een significante stap in de strijd tegen drugs

Deze grootschalige inbeslagnames benadrukken het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen de drugshandel. Door effectieve coördinatie en gerichte acties blijven de Europese autoriteiten een krachtige vuist maken tegen georganiseerde misdaad.