Hamas wil controle uitbreiden over Westelijke Jordaanoever en Gazastrook

Hamas plant politieke controle over Westelijke Jordaanoever en Gaza

Gaza, 18 mei 2024 – Hamas zet zijn streven voort om een door Hamas beïnvloed bestuur te vestigen over zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook. Politiek Bureau voorzitter Ismail Haniyeh van Hamas presenteerde op 15 mei een visie waarin Hamas, samen met andere Palestijnse facties, een “administratie” voor het naoorlogse Gaza wil opbouwen. Sinds eind december 2023 is Hamas al voorstander van een nationale eenheidsregering waarin zowel Hamas als Fatah zouden deelnemen. Rusland en China hebben dit streven sinds februari 2024 ondersteund.

Interne Palestijnse dynamiek

Hamas ziet kansen om zijn politieke invloed in de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, mede door de oorlog en de groeiende populariteit van Hamas in dat gebied. Fatah-leider en president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas is 88 jaar oud en heeft nog geen opvolger aangewezen, wat volgens Hamas een kwetsbaarheid is die ze kunnen benutten. Volgens een Palestijnse peiling steeg de steun voor Hamas in de Westelijke Jordaanoever van 12% in september 2023 naar 35% in maart 2024, terwijl slechts 12% Fatah steunde en 47% geen enkele partij.

Israëlische positie

Israëlische premier Benjamin Netanyahu suggereerde dat hij openstaat voor een naoorlogse Gazaanse autoriteit die de Palestijnse Autoriteit uitsluit. Tijdens een kabinetsvergadering gaf hij aan voorstander te zijn van een “niet-Hamas civiele administratie met algehele Israëlische militaire verantwoordelijkheid” voor Gaza. Dit volgt op kritiek van verschillende hoge Israëlische functionarissen, waaronder de minister van Defensie, die een militaire regering in Gaza afwijzen en een duidelijk naoorlogs plan eisen.

Huidige gevechtshandelingen

In het noorden van de Gazastrook beschrijven Israëlische troepen de gevechten in Jabalia als de meest intense van de oorlog. In het zuiden van de Gazastrook gaan Israëlische troepen door met zuiveringsoperaties in verschillende gebieden van oostelijk Rafah. Hulpvoertuigen zijn begonnen met het transporteren van voorraden vanuit een door de VS gebouwd offshore platform naar de Gazastrook.

Regionale en internationale spanningen

Israëlische troepen voerden in de Westelijke Jordaanoever gevechten met Palestijnse strijders in minstens vier locaties. In het zuiden van Libanon en de Golanhoogten voerde Hezbollah minstens 13 aanvallen uit op Noord-Israël. Voormalig commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohsen Rezaei, beweerde dat Iran op 13 april 162 drones, 30 kruisraketten en 100 ballistische raketten op Israël heeft gelanceerd. In Jemen verklaarde Houthi-woordvoerder brigadegeneraal Yahya Sarea dat Houthi-luchtafweergeschut een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone neerschoot in de door Houthi’s gecontroleerde regio van Ma’rib. In Irak claimde de Islamitische Verzetsbeweging in Irak een drone-aanval op Israël. De situatie in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever blijft gespannen met voortdurende gevechten en diplomatieke bewegingen die de toekomst van het gebied zullen bepalen. Hamas blijft zijn politieke ambities nastreven, terwijl Israël en andere regionale actoren hun strategieën herzien.

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com