Uitdagingen van de Green Deal

De klimaatbeleidmaatregelen van de Europese Green Deal, die cruciaal zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, hebben onevenredig veel invloed op mensen in kwetsbare situaties. Vooral individuen met meerdere nadelen, zoals vrouwen, ouderen, mensen met een handicap en migranten, ondervinden hierbij grote nadelen.
Genderongelijkheden in de schijnwerpers
Vrouwen staan vaak in een nadelige positie bij de groene transitie, met name die vrouwen die meerdere kwetsbaarheden ervaren. Zo worden vrouwen met een handicap, oudere vrouwen en migrantenvrouwen extra hard getroffen door de combinatie van hun gender en andere kenmerken.
Just Transition: Een Gerechtvaardigde Overgang
Hoewel de Europese ‘just transition’-kaders en bijbehorende nationale plannen enkele positieve voorbeelden bevatten, zoals in sommige nationale Herstel- en Veerkrachtplannen, zijn concrete maatregelen om de effecten van gender en andere snijvlakongelijkheden aan te pakken vaak afwezig. Een echte toewijding aan een rechtvaardige transitie vereist financiering en doelgerichte maatregelen die rekening houden met de cumulatieve effecten van meerdere nadelen.
Aanbevelingen voor Inclusieve Beleidsmaatregelen
Er is behoefte aan verder onderzoek en vergelijkbare gegevens om de factoren die leiden tot kwetsbaarheden beter te begrijpen, wat moet bijdragen aan het ontwerp van effectieve maatregelen. Dergelijke maatregelen dienen te garanderen dat de meest kwetsbare groepen rechtvaardig worden behandeld in de overgang naar klimaatneutraliteit. Het realiseren van een rechtvaardige overgang binnen de Europese Green Deal vraagt om een doordachte benadering die rekening houdt met geslacht, leeftijd, handicap en migratiestatus. Dit beleidsstuk stelt voor dat een effectieve implementatie van de Green Deal niet alleen de meest kwetsbaren moet beschermen, maar ook actief ongelijkheden moet verminderen door gerichte ondersteuning en middelen.
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com