IN een Interview met DE STANDAARD ZEGT Georges-Louis Bouchez dat vakbonden en ziekenfondsen “geen enkele democratische legitimiteit” hebben
verklaringen door MR-voorzitter: “Onze belastinggelden worden verkeerd besteed!”
In een interview met Jan-Frederik Abbeloos en Peter De Lobel, gepubliceerd in De Standaard op zaterdag 4 mei 2024, laat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er geen twijfel over bestaan: volgens hem wordt het belastinggeld van de Belgen verkwist. Met ongekend felle kritiek opent Bouchez de discussie over de besteding van overheidsfondsen en de rol van vakbonden en ziekenfondsen hierin.
Belastingbetalers opgelet! Uw geld wordt mogelijk verspild!
Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, heeft opvallende kritiek geuit op de manier waarop overheidsmiddelen worden ingezet. Volgens Bouchez gaat er veel te veel geld naar het bestrijden van crises zoals COVID-19, zonder dat dit op een efficiënte manier gebeurt. “Tijdens de pandemie was het nodig om te spenderen, maar nu blijven we geld uitgeven alsof er geen morgen is,” stelt hij.
Betalen voor resultaten, niet voor inspanningen
Bouchez pleit voor een radicale verandering in het betalingssysteem voor opleidingsinstellingen. “Het is absurd dat we betalen voor het aantal mensen dat wordt opgeleid, in plaats van voor het aantal mensen dat daadwerkelijk een baan vindt,” zegt hij. Deze aanpak zou de efficiëntie drastisch kunnen verhogen en ervoor zorgen dat uw belastinggeld daadwerkelijk resultaten oplevert.
Gegijzeld door vakbonden en ziekenfondsen?
Nog schokkender is Bouchez’s bewering dat de zogenaamde Welvaartsenveloppe, een budget bedoeld om uitkeringen en pensioenen te verhogen, elke twee jaar wordt ‘gegijzeld’ door vakbonden en ziekenfondsen. Deze organisaties, die volgens hem “geen enkele democratische legitimiteit hebben”, zijn verantwoordelijk voor het verdelen van belangrijke publieke middelen, zoals werkloosheidsuitkeringen en ziektekosten. “Dit is totaal antiliberaal,” zegt Bouchez fel.
Bouchez maakt een gewaagde vergelijking door te stellen dat dit systeem vergelijkbaar is met het toewijzen van het onderhoud van wegen aan een autofabrikant zoals Peugeot. “Het is alsof je Peugeot verantwoordelijk maakt voor het onderhoud van de wegen en voor de wegcode,” legt hij uit. “Dit systeem zorgt ervoor dat zij ons kunnen aansmeren wat zij willen. Dat is absurd!”
Dit staat letterlijk in het interview die Georges-Louis Bouchez aan De Standaard heeft gegeven, we nemen dit voor alle duidelijkheid letterlijk over:”Tijdens covid kon je niet anders dan geld uitgeven. Dat was nodig. Maar die periode was ook beperkt, dat blijft niet doorwegen. Het grotere probleem zit hem in het feit dat we ons geld slecht uitgeven. Neem de vele instellingen die mensen opleiding geven om hen klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Die worden nu betaald volgens het aantal mensen dat ze opleiden. Dat heeft geen zin. We zouden hen moeten betalen volgens het aantal mensen dat een job vindt dankzij zo’n opleiding. Dat is een kwestie van efficiëntie. Een ander voorbeeld is de manier waarop de Welvaartsenveloppe (extra budget om de uitkeringen en pensioenen op te trekken boven op de indexering, red.) elke twee jaar gegijzeld en verdeeld wordt door de vakbonden en de ziekenfondsen. Dat zijn organisaties die geen enkele democratische legitimiteit hebben. Waarom krijgen die het privilege om de publieke middelen te mogen uitdelen, om de werkloosheidsuitkeringen uit te betalen of ziektekosten terug te betalen? Dat de staat dat uit handen heeft gegeven, is totaal antiliberaal. Door de positie waarin wij hen op die manier brengen, kunnen ze de mensen allerlei extra diensten aansmeren. Het is alsof je Peugeot verantwoordelijk maakt voor het onderhoud van de wegen en voor de wegcode. Dan moet je niet verbaasd zijn dat Peugeot op zekere dag komt zeggen dat je beter met een Peugeot zou rijden omdat die beter is aangepast aan de wegen en de regels. Zie je?”
Regen van reacties op sociale media
De stellingen van Georges-Louis Bouchez over de besteding van belastinggeld en de rol van vakbonden en ziekenfondsen roepen bedenkingen op bij mensen op sociale medai. Hoewel hij terecht de noodzaak van doeltreffende besteding benadrukt, zijn enkele van zijn voorstellen en opvattingen volgens velen mogelijk te kort door de bocht. Het idee om opleidingsinstellingen te betalen op basis van het aantal studenten dat een baan vindt, lijkt op het eerste gezicht een logische strategie voor efficiëntie. Echter, deze aanpak kan onbedoelde negatieve gevolgen hebben. Het zou kunnen leiden tot een situatie waarin opleidingsinstellingen minder geneigd zijn risicovollere studenten aan te nemen, of zich te concentreren op korte-termijn banen die niet noodzakelijk bijdragen aan duurzame carrières of de economische behoeften.
Daarnaast is Bouchez’s kritiek op de rol van vakbonden en ziekenfondsen bij het beheer van de Welvaartsenveloppe een punt dat zeker discussie verdient, maar zijn claim dat deze organisaties “geen enkele democratische legitimiteit hebben” is een sterke en potentieel misleidende vereenvoudiging. Op sociale media regent her reacties hierop. Een reactie die wij hier letterlijk vanuit sociale media overnemen:”Vakbonden en ziekenfondsen vertegenwoordigen grote groepen burgers en werken vaak als democratisch gekozen of aangewezen entiteiten die de belangen van hun leden behartigen. Het debat over hun rol zou moeten focussen op transparantie en verantwoording, in plaats van hun legitimiteit in twijfel te trekken, terwijl er vele militanten democratisch in de vakbonden worden verkozen.”
Wat betreft de analogie die Bouchez maakt met Peugeot die verantwoordelijk zou zijn voor het onderhoud van de wegen en de wegcode, hoewel dit een illustratief beeld schept, oversimplificeert het de publiek-private samenwerkingen. Het management van openbare diensten en middelen vereist een balans tussen overheidstoezicht en private efficiëntie, iets wat niet zomaar kan worden afgedaan als antiliberaal.
Terwijl Bouchez enkele geldige punten aansnijdt over de noodzaak van efficiëntie in de publieke sector, kunnen we uit de reacties op sociale media een meer genuanceerde benadering vinden. Deze zou moeten bestaan uit een evenwichtige evaluatie van de prestaties van opleidingsinstellingen, alsook een constructieve dialoog over de rol van vakbonden en ziekenfondsen in het beheer van publieke fondsen in plaats van de frontale aanval op deze waardevolle spelers in het maatschappelijk veld.
Artikel: Andy Vermaut +32499357495 vanuit Club Cala Romani in Mallorca, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com