is er sprake van Miljoenenfraude in Oostende? Schepen Kurt Claeys betrapt op dubieus piramidespel

Oostende in shock: Claeys onder vuur voor bizarre beleggingspraktijken
Op 21 mei 2024 diende Yves Miroir een klacht in bij de onderzoeksrechter, waarin hij schepen Kurt Claeys beschuldigt van deelname aan een piramidespel. Claeys zou diverse mensen hebben gevraagd (intussen zijn er 7 getuigen ) om te investeren in een verdacht project bij een Duitse bank in Aken, in Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, met beloftes van onrealistische rendementen van 240 tot 900%. De verdachte activiteiten van Claeys hebben geleid tot een gerechtelijk onderzoek en zijn ontslag.
Miljoenen op het spel: hoe Claeys zijn macht misbruikte
De klacht die Miroir indiende, toont een opmerkelijk verhaal over Kurt Claeys en zijn pogingen om miljoenen euro’s van Oostendse organisaties te betrekken bij een mogelijk crimineel investeringsschema. Claeys zou mensen hebben benaderd met het voorstel om geld te beleggen of borg te staan voor leningen bij een bank in Aken, Duitsland. Claeys zou hebben verklaard dat de ontmoeting met de bankier in Aken moest plaatsvinden, omdat de bankier te zwaarlijvig zou zijn om naar Oostende te reizen. Ondertussen circuleren er documenten bij het gerecht en bij onze pers over deze investeringen met hoge rendementen waarbij Kurt Claeys hen een ongelofelijk rendement beloofde. Dit buitengewone percentage wekte direct verdenkingen van fraude en illegale activiteiten op zoals oplichting en witwassen.
Foto’s als bewijs: Claeys in nauwe schoentjes
Verschillende directieleden van gesubsidieerde organisaties maakten heimelijk foto’s van documenten die Claeys presenteerde. Een soortgelijk voorstel zou zijn gedaan aan diverse door de overheid gesubsidieerde verenigingen. Kurt Claeys zou ook hier documentatie hebben achtergelaten, wat nu als bewijs wordt gebruikt in het lopende onderzoek.
Het einde van Claeys’ carrière?
Het gerechtelijk onderzoek is in volle gang. Indegazette.be heeft Kurt Claeys proberen te bereiken en ook een mail gestuurd, maar kon hem niet bereiken voor een reactie. Of er nu effectief sprake is van een miljoenenfraude zal de onderzoeksrechter in deze zaak, in de toekomst kunnen uitmaken. Ondertussen kwam onze redactie ter ore dat er een klacht wegens laster en eerroof zou ingediend worden tegen Yves Miroir. Wij polsten bij Yves Miroir:”Ik heb hier geen weet van, op dit moment, maar ik juich een dergelijke klacht toe. Dan moeten ze precies kunnen aantonen wat er lasterlijk is, en hiermee kan het onderzoek juist maar duidelijker worden,” vertelt gemeenteraadslid van de O-mens, de heer Yves Miroir.
Documenten onthullen schokkende details over Claeys’ piramidespel
De redactie van Indegazette.be heeft wel inzage gekregen in documenten die op 21 mei 2024 door Yves Miroir werden ingediend bij de onderzoeksrechter als onderdeel van zijn klacht tegen Kurt Claeys. Deze documenten, die door ons zijn geverifieerd, werpen licht op de vermeende betrokkenheid van Claeys bij een piramidespel. De inhoud toont hoe Claeys, met gebruik van zijn positie, verschillende personen benaderde voor dubieuze beleggingsvoorstellen, waarbij hij onrealistische rendementen beloofde en documenten achterliet die nu cruciaal zijn in het lopende onderzoek.
Uit recentelijk verkregen documenten, blijkt dat burgemeester Bart Tommelein sinds september ’23 op de hoogte is van deze feiten. Yves Miroir eist daarop nu ook namens de O-mens het ontslag van burgemeester Bart Tommelein omdat blijkt dat de heer Tommelein al langer op de hoogte is en niks heeft ondernomen.
Burgemeester Bart Tommelein reageert:”Ik kan enkel maar ontkennen dat ik op de hoogte was van deze feiten sinds 2023. Schepen Claeys heeft me op 14 augustus laten weten dat er een probleem was.”

Welke taken en bevoegdheden heb je als burgemeester? (vvsg.be)
In België heeft de burgemeester inderdaad bepaalde meldingsplichten inzake misdrijven, hoewel dit afhangt van de aard van het misdrijf en de specifieke omstandigheden. Volgens artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering is elke overheidspersoon, en dus ook een burgemeester, verplicht om de procureur des Konings in kennis te stellen van elk misdrijf waarvan hij kennis krijgt in de uitoefening van zijn ambt. Deze meldingsplicht geldt voor alle misdrijven waar de burgemeester op de hoogte van wordt gebracht in het kader van zijn functie, ongeacht de ernst van het misdrijf.
Belangrijke punten:
- Verplichting tot melding: De burgemeester moet de bevoegde gerechtelijke autoriteiten inlichten zodra hij op de hoogte is van een misdrijf in zijn functie. Dit kan zijn via aangifte door burgers, rapporten van de politie, of andere bronnen die verband houden met zijn ambt.
- Vertrouwelijkheid en discretie: Hoewel er een meldingsplicht is, moet de burgemeester ook rekening houden met de vertrouwelijkheid van bepaalde informatie, bijvoorbeeld wanneer dit betrekking heeft op gevoelige informatie die de openbare orde of veiligheid betreft.
- Geen actieve opsporingsverplichting: De meldingsplicht van de burgemeester betekent niet dat hij actief op zoek moet gaan naar misdrijven. Het gaat specifiek om de misdrijven waarvan hij op de hoogte is gebracht in het kader van zijn functie.
Ja, de burgemeester heeft in België een meldingsplicht inzake misdrijven die hij in de uitoefening van zijn functie verneemt. Deze verplichting is vastgelegd in artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering.