Kris Herteleer en Stille Nacht van De Dolle Brouwers schrijven biergeschiedenis met Elfde gouden medaille

23 maart 2025
Bezoekers beslissen, Kris Herteleer glimlacht
Voor de elfde keer sleept Stille Nacht, het kerstbier van Brouwerij De Dolle Brouwers uit Esen, de titel van beste kerstbier van België in de wacht. Kris Herteleer, de drijvende kracht achter de brouwerij, benadrukt dat deze erkenning bijzonder is: “Het festival in Essen laat álle stemmen tellen – geen vakjury, maar liefhebbers die anoniem proeven.” De organisatie OBER (Objectieve Bierproevers van de Essense Regio) zorgt voor een neutrale setting door bieren zelf in te kopen en te tappen.
Pionierswerk in eiken vaten
Al sinds 2000 experimenteert Herteleer met rijping op eiken wijnvaten, wat resulteerde in de RESERVA-variant van Stille Nacht. “We waren de eerste ter wereld die bier op deze manier verfijnden,” blikt hij terug. De verbazing was groot toen Amerikaanse brouwers het resultaat proefden. Terwijl anderen overschakelden op bourbonvaten, houdt De Dolle Brouwers vast aan wijnvaten voor een uniek smaakprofiel.
Van wasketel tot wereldwijde erkenning
Het verhaal van Herteleer begon in 1980, toen hij met twee vrienden als fietsclubje experimenteerde in een Roeselaarse wasketel. Hun eerste creatie, Oerbier, werd meteen een hit in Brussel. “De vorige brouwer dacht dat we gek waren,” lacht hij. Vandaag produceert de kleinschalige brouwerij 1500 hectoliter per jaar, waarvan de helft naar landen zoals de VS en Japan gaat.

Een viering zonder poeha
De gouden medaille werd op 23 maart overhandigd door Gunter Mertens van OBER. Herteleer houdt het bewust low-key: “We proeven verschillende bottelingen, vergelijken met vorige jaren, en brengen ‘diep medeleven’ aan de 200 andere kerstbieren.” Geen grootse speeches, wel typische zelfspot. De brouwerij blijft trouw aan haar roots: “Geen alcoholvrij bier of IPA’s om trends te volgen.”
Een koppig erfgoed in koper
Ondanks moderne trends draait alles in Esen nog om historische technieken. Herteleer wijst op de open Baudelot-koeler en koperen gistkuipen uit 1921: “Onze roerkuip dient ook als filterkuip – dat beperkt de productie, maar garandeert kwaliteit.” Momenteel werkt hij aan een replica van het iconische ‘Charente’-glas, nadat fabrikant Durobor stopte. Inderdaad. Elf keer goud, en toch geen spoor van zelfgenoegzaamheid. Kris Herteleer blijft strijden voor bier met karakter, in een wereld vol hypes. Zijn geheim? “Consistentie, eigenzinnigheid en respect voor wat écht smaakt.” Op zaterdag- en zondagnamiddag kunt u dat zelf komen proeven – mits u tegen een stootje kan.
De experts achter de schermen: een team van passievolle proevers
Achter OBER schuilt een gepassioneerd team van vijftien bierdeskundigen, grotendeels uit de Essense regio. Voorzitter Gunter Mertens wordt bijgestaan door onder meer Wim Bastiaenssens, Nick Verbouw, Tinne Van Bavel en John Van Aelst. Ook Len Mertens, Bernd Van Loon, Tom Peeters, Lut Carpentier, Tom Van Bulck, Eddy Scheepers, Robin Dullens, Marc Sevenhans en Werner Mertens dragen hun steentje bij. Enkel Hans Kamerman uit het Nederlandse Alphen aan de Rijn versterkt het gezelschap als internationale ambassadeur. Samen zorgen zij voor de blinde proeven, anonieme inkoop en nauwgezette organisatie van het festival. “Zonder dit team was onze reputatie van objectiviteit ondenkbaar,” aldus Mertens. Het festivalteam zelf achter Obert telt een 15 à 20 leden (niet iedereen was erbij), maar O.B.E.R. zelf telt een 400 leden in binnen- en buitenland.

Van architectuur tot kunst
Kris(tiaan Marie Boniface) Herteleer, geboren in Roeselare op 14 mei 1955, bouwde een carrière op die even veelzijdig is als de bieren die hij later zou brouwen. Na zijn middelbareschoolopleiding aan het Collège Saint-Henri in Komen studeerde hij architectuur in Gent. Zijn passie voor kunst bracht hem naar academies in Roeselare en Tielt, waar hij beeldhouwen en schilderen perfectioneerde. Zijn architecturale projecten, variërend van privéwoningen tot café-restaurants, kenmerkten zich door een oog voor detail en historisch besef.

De geboorte van een bierrevolutie
In 1980 zette Herteleer een beslissende stap. Samen met zijn broer Jo en vriend Romeo Bostoen kocht hij een verlaten brouwerij in Esen bij Diksmuide. Op 11 november van dat jaar brouwden ze hun eerste vat Oerbier: een donker bier van 9% alcohol, gemaakt met lokale mout en Poperingse hop. Dit markeerde het begin van De Dolle Brouwers, een brouwerij die uitgroeide tot een icoon in de wereld van ambachtelijke bieren. De artistieke etiketten, ontworpen door Herteleer zelf, werden even herkenbaar als de unieke smaken van Arabier, Stille Nacht en Dulle Teve.

Erkenning voor erfgoedbehoud
Kris Herteleers invloed reikt verder dan brouwen. Zijn architecturale tekeningen van het Sint-Janshospitaal in Brugge hielpen historische gebouwen te redden van sloop. In 2000 ontving hij de Gulden Hamerken-prijs voor zijn archiefwerk over West-Vlaamse brouwerijen. Hoewel drie van zijn licht-en-geluidmontages over biergeschiedenis bij een brand verloren gingen, blijft zijn bijdrage aan het erfgoed levend.

Een nalatenschap van vakmanschap
Vandaag produceert De Dolle Brouwers jaarlijks een eerbetoon aan ambachtelijkheid. Herteleers werk toont hoe traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan – een filosofie die multinationals nog steeds uitdaagt.Een architect die biergeschiedenis schreef, een kunstenaar die etiketten tot kunst verhief. Kris Herteleer bewijst dat vakmanschap nooit verloren gaat – mèt een vleugje durf! Ontdek hoe één man drie passies verenigde tot een Belgisch succesverhaal.

Een steunpilaar en een familiedynastie
Achter het succes van Kris Herteleer schuilt een verhaal van onzichtbare kracht. In 1996 trouwde hij met Els de Mûelenaere, getogen in het mooie Staden nabij Roeselare. Haar rol bleek essentieel: als partner die de balans bewaakte tussen zijn drukke carrière en het gezinsleven. Terwijl Kris experimenteerde met brouwrecepten en historische gebouwen tekende, zorgde zij voor een stabiele thuisbasis. Samen kregen ze drie zoons, die de liefde voor ambacht en creativiteit van jongs af aan meekregen. De passie voor brouwen, architectuur en kunst lijkt genetisch verankerd. Of het nu gaat om het ontwerpen van iconische bieretiketten, het bestuderen van oude brouwtechnieken of het koesteren van erfgoed – de volgende generatie draagt de fakkel verder. Zo groeide een individueel traject uit tot een gedeelde missie, waarbij traditie en vernieuwing hand in hand blijven gaan.

https://www.kerstbierfestival.be
Bronnen: De Dolle Brouwers, Archief Gulden Hamerken-prijs, Kunstacademie Roeselare, OBER (Objectieve Bierproevers van de Essense Regio), Stille Nacht-productiedossier.