Maak je stem hoorbaar: Publieksconsultatie voor nieuw marien ruimtelijk plan voor de Noordzee van start

Brussel, 28 mei 2024

Toekomst van de Noordzee in jouw handen

Van 28 mei tot en met 27 augustus 2024 organiseert de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, op verzoek van minister van Noordzee Paul Van Tigchelt, een openbare raadpleging voor het nieuwe marien ruimtelijk plan (MRP) voor de periode 2026-2034. België, dat in 2014 als een van de eerste landen ter wereld een dergelijk plan opstelde, is opnieuw een pionier. Dit plan bepaalt welke activiteiten veilig ontwikkeld kunnen worden in het Belgisch deel van de Noordzee en onder welke voorwaarden.

Een blauwdruk voor de toekomst

Het marien ruimtelijk plan brengt alle activiteiten in en op zee in kaart om hun ruimtelijke impact op elkaar en op de natuur te verzoenen. Het huidige plan, aangenomen in 2020 voor zes jaar, wordt nu herzien voor een periode van acht jaar, dankzij een vernieuwde wet geïntroduceerd door voormalig minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne.

Meervoudig ruimtegebruik als norm

Op de Noordzee vinden diverse activiteiten plaats, zoals de opwekking van hernieuwbare energie, militaire operaties, zandontginning, natuurbehoud, scheepvaart, visserij en innovatieve projecten. Het nieuwe plan streeft naar meervoudig ruimtegebruik, waarbij verschillende functies op dezelfde plaats mogelijk zijn en elkaar kunnen versterken. Onderzoek naar drijvende zonnepanelen en zeewierkweek zijn hier voorbeelden van.

België als voortrekker in Europa

Met het Greater North Sea Basin Initiative wil België, dankzij haar ruime ervaring, een voortrekkersrol spelen in de energietransitie op Europees niveau. Dit initiatief streeft ernaar de Noordzee tot het zwaartepunt van de energietransitie te maken door slimme infrastructuurwerken te realiseren die de landen rond de Noordzee verbinden.

Doe mee met de openbare raadpleging

Vanwege de grote impact van het MRP worden alle belanghebbenden nauw betrokken bij de opmaak ervan. Tijdens de openbare raadpleging krijgen alle burgers de kans om opmerkingen en suggesties door te geven. Minister Paul Van Tigchelt benadrukt het belang van deze inspraak: “De Noordzee is van ons allemaal. Het is cruciaal om de mening van het publiek te horen en hiermee rekening te houden om tot een breed gedragen plan te komen.”

Belangrijkste nieuwigheden in het MRP 2026-2034

Het instellen van drie mariene reservaten (221 km² of 6,4% van de Noordzee) en bodemintegriteitszones. Het instellen van een vrijwaringszone van zes nautische mijlen vanaf de kust, waar geen nieuwe vaste constructies mogen geplaatst worden. Het afschaffen van de vier zones voor commerciële en industriële activiteiten. Het optimaliseren van de eerste offshore energiezone. Het instellen van een zone voor visserijonderzoek. Het uitbreiden van de ankergebieden voor de scheepvaart. Het aanpassen van de zones voor zandontginning in het Natura 2000-gebied ‘Vlaamse Banken’.

Strategische milieueffecten

Er is ook een strategisch milieueffectenrapport opgesteld dat de gevolgen voor het milieu in kaart brengt, door het nieuwe plan te vergelijken met dat van 2020.

Perscontact: Maxim Laporte Woordvoerder E-mail: maxim@teamjustitie.be

Voor meer info: Openbare raadpleging
Marien ruimtelijk plan: marienruimtelijkplan.be

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com