MR ontmaskert problemen in Brussel
Ontmoeting met MR-leden David Weytsman, Aline Godfrin en Manel Msalmi
Woensdag 22 mei 2024, Brussel
David Weytsman: “Brussel is een stad vol tegenstellingen”
Brussel, 22 mei 2024 – Tijdens een bijeenkomst in Brussel spraken David Weytsman, Aline Godfrin en Manel Msalmi van de MR over de complexe uitdagingen waar de stad voor staat. Weytsman, die sinds 2012 actief is in de politiek en momenteel vicevoorzitter is van de commissie Mobiliteit, benadrukte de dualiteit van de stad. Terwijl sommige wijken bloeien, hebben andere te kampen met ernstige sociale problemen.
Veiligheidsproblemen en sociale achterstand
Weytsman schetste een zorgwekkend beeld van de stad, waarbij hij wijken benoemde die geteisterd worden door drugshandel, mensenhandel en onveilige situaties. “Er zijn buurten waar de situatie bijna wetteloos is,” zei hij. “We moeten deze problemen aanpakken om de veiligheid en leefbaarheid in Brussel te verbeteren.”
Ongelijkheid en armoede
Een ander belangrijk thema was de groeiende ongelijkheid in de stad. Volgens Weytsman leeft 40% van de kinderen in Brussel onder de armoedegrens, met uitschieters tot 74% in wijken zoals Laeken. Hij stelde dat deze ’tijdbommen’ aangepakt moeten worden met beleid gericht op onderwijs en werkgelegenheid om sociale mobiliteit te bevorderen.
Onderwijs als sleutel tot verandering
Weytsman legde uit dat hoewel het hoger onderwijs in Brussel goed toegankelijk is, het basis- en voortgezet onderwijs juist bijdraagt aan sociale ongelijkheid. Hij pleitte voor verbeteringen in het onderwijs om kinderen betere kansen te geven en de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.
Woningmarkt en eigenaarschap
Ook de woningmarkt kwam aan bod. Weytsman benadrukte het belang van beleid dat huiseigenaarschap stimuleert, zelfs voor mensen met een laag inkomen. Hij wees op buitenlandse voorbeelden waar sociale programma’s succesvol mensen helpen hun eerste huis te kopen, wat bijdraagt aan financiële stabiliteit en sociale emancipatie.
Cosmopolitische versus identitaire spanningen
Brussel is een kosmopolitische stad met 184 nationaliteiten, wat volgens Weytsman een groot pluspunt is. Echter, hij waarschuwde ook voor een toenemende identitaire en religieuze polarisatie, die de sociale cohesie en het onderwijs onder druk zet. Dit komt tot uiting in problemen zoals de afname van diversiteit in scholen. De bijeenkomst belichtte de vele uitdagingen waar Brussel voor staat, maar ook de potentie van de stad om door gerichte beleidsmaatregelen vooruitgang te boeken. Weytsman benadrukte de noodzaak van concrete actie om de dualiteit van de stad aan te pakken en te zorgen voor een veiliger, rechtvaardiger en welvarender Brussel.
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com