Na 10 jaar registratie: duizenden Brugse kerkschatten online

3 december 2024
Na een intensief traject van tien jaar zijn bijna 5.000 kerkschatten uit 25 Brugse parochiekerken geregistreerd en online toegankelijk gemaakt. Sinds 2014 hebben tientallen vrijwilligers, onder begeleiding van Musea Brugge en Erfgoedcel Brugge, het roerend erfgoed in kaart gebracht. Deze uitgebreide inventarisaties zijn nu beschikbaar via de Vlaamse erfgoeddatabank en ErfgoedBrugge.be.
Belangrijke mijlpaal voor religieus erfgoed
De erfgoedinventarissen dienen als basisinstrument voor het behoud van het religieus erfgoed en voor de ontwikkeling van een visie hieromtrent in Brugge. Erfgoedcel Brugge wil de vrijwilligers die zich de afgelopen jaren hebben ingezet, in het zonnetje zetten en presenteerde op donderdag 21 november de resultaten in de Sint-Walburgakerk, de laatste kerk in het project.
Presentatie in Sint-Walburgakerk
Tijdens de bijeenkomst verwelkomde Luc Muyldermans, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Walburga, de aanwezigen. Livia Snauwaert, coördinator van Erfgoedcel Brugge, gaf een terugblik op tien jaar registratie van religieus erfgoed in de stad. Benoit Kervyn, consulent religieus erfgoed bij Musea Brugge, presenteerde enkele bijzondere schatten uit de Brugse parochiekerken.
Erkenning voor vrijwilligers
Nico Blontrock, schepen van cultuur van Stad Brugge, sprak zijn waardering uit voor de inzet van de vrijwilligers, waaronder Luc Sabbe en Daniël Vantorre. Hun bijdrage was essentieel voor het succes van het project. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige samenkomst in de binnentuin van Speel-o-theek De Piepbal tot 18.00 uur.
Meer informatie en digitale toegankelijkheid
Op ErfgoedBrugge.be, de vernieuwde virtuele verzamelplek van het Brugse erfgoed, is het resultaat van het traject te vinden. Bezoekers kunnen de collecties van de Brugse parochiekerken doorzoeken en twee nieuwe online tentoonstellingen bekijken waarin de trajectbegeleider en enkele vrijwilligers aan het woord komen.
Daarnaast is op de website van de erfgoedcel het traject uitgebreid toegelicht: https://erfgoedcelbrugge.be/projecten/erfgoedzorg/religieus-erfgoed-inventariseren