Politieke twist over natuurbeheerplan: Boeren in protest

IJzer-Handzamevallei: Landbouwers in Opstand tegen Natuurbeheer

Diksmuide, 8 juni 2024 – Het natuurbeheerplan IJzer-Handzamevallei heeft de gemoederen flink verhit in landbouwkringen. Boeren laten hun ongenoegen blijken met protestborden langs de wegen, vaak in de buurt van verkiezingsposters van CD&V. Ook N-VA Diksmuide deelt de bezorgdheden en heeft een motie tegen het plan ondertekend in de gemeenteraad van Diksmuide.

Wie is verantwoordelijk?

Hoewel Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) momenteel het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) onder haar hoede heeft, liggen de wortels van het omstreden natuurdecreet bij haar voorganger. In 2014 introduceerde CD&V-minister Joke Schauvliege een nieuw natuurdecreet met als doel het natuurbeheer en -behoud te stimuleren. Schauvliege stelde destijds: “Privépersoon, terreinbeherende natuurvereniging of overheid, iedereen die de natuur helpt herstellen zal op gelijke wijze ondersteund worden.”

Een politiek spel

Natuurpunt en andere organisaties, waaronder de Boerenbond, kunnen dankzij dit decreet gesubsidieerd gronden aankopen. Critici, waaronder Luc Coupillie (N-VA), wijzen erop dat dit beleid stamt uit de CD&V-tijd en benadrukken dat de huidige problemen niet aan Demir te wijten zijn. Luc Coupillie stelt dat het huidige protest tegen N-VA feitelijk een verdoken CD&V-campagne is.

Tijd voor dialoog

De boeren hopen op een constructief overleg na de verkiezingen, ongeacht welke partij de grootste wordt. Er moet volgens hen worden gezocht naar een model waarin natuur en landbouw hand in hand gaan, zonder dat landbouwers het slachtoffer worden van politieke spelletjes.

Een bredere discussie

Het gebrek aan protest tegen provinciale initiatieven waarbij landbouwgrond wordt omgevormd voor natuur en recreatie, zoals de IJzerboomgaard en Koolhofput, wordt ook bekritiseerd. Coupillie wijst op het feit dat deze projecten vaak onder leiding van CD&V staan en daardoor minder weerstand lijken te ondervinden.