Pressclub host belangrijk evenement over veranderende wereldhandel en economische veiligheid in Brussel
Brussel, 11 juni 2024 – De mondiale handels- en economische omgeving raakt steeds meer gefragmenteerd door deglobalisering, groeiend protectionisme, onshoring en friendshoring. Deze trends zijn versneld door de invasie van Oekraïne door Rusland. Binnen deze context krijgen kwesties zoals economische veiligheid, heropleving van industrieel beleid, digitale handel, klimaatverandering en groene groei een steeds centralere rol in de wereldeconomie en handel. Deze veranderingen benadrukken de noodzaak van samenwerking op het gebied van handel en economische veiligheid tussen de Europese Unie, Korea en de Verenigde Staten. Bestaande paradigma’s houden geen stand meer.
Discussie over noodzakelijke beleidsmaatregelen
Op 11 juni 2024 organiseerden de KF-VUB Korea Chair aan het Centre for Security, Diplomacy and Strategy (CSDS) van de Vrije Universiteit Brussel, het Korea Institute for International Economic Policy (KIEP) en het Korea Economic Institute (KEI) een evenement in de Brusselse Pressclub. Dit evenement bracht voormalige hoge functionarissen en experts samen om de noodzakelijke beleidsmaatregelen te bespreken in reactie op de veranderende handels- en economische veiligheidsomgeving.
Openingstoespraken
Ramon Pacheco Pardo, KF-VUB Korea Chair bij het Centre for Security, Diplomacy and Strategy – VUB, verzorgde de openingsopmerkingen. Ramon staat bekend om zijn diepgaande kennis en scherpe analyses op het gebied van internationale betrekkingen. Zijn bijdragen bieden altijd waardevolle inzichten.
Siwook Lee, president van het Korea Institute for International Economic Policy (KIEP), gaf eveneens openingsopmerkingen. Siwook heeft een indrukwekkende staat van dienst in economisch beleid en wordt gewaardeerd om zijn strategische visie en leiderschap binnen de internationale economische gemeenschap.
Scott Snyder, president en CEO van het Korea Economic Institute (KEI), sprak ook tijdens de opening. Scott is een gerespecteerde leider met een uitgebreide ervaring in economische betrekkingen, en zijn inzichten worden breed erkend als toonaangevend in de sector.
Joanna Szychowska, directeur van Azië (1), DG Trade, Europese Commissie, gaf een openingsadres. Joanna wordt geprezen om haar grondige begrip van handelsdynamieken en haar vermogen om complexe kwesties helder te communiceren.
Jiyoon Lee, Minister-Counsellor for Economic Affairs, Ambassade van de Republiek Korea in het Koninkrijk België en de EU, gaf eveneens een openingsspeech. Jiyoon is bekend om haar diplomatieke finesse en effectieve aanpak van economische vraagstukken.
Dan Froats, economisch raadgever, Amerikaanse missie bij de Europese Unie, gaf ook een openingsspeeech. Dan wordt geroemd om zijn diepgaande kennis van de Amerikaanse en Europese economische betrekkingen en zijn constructieve benadering van samenwerking.
Keynote-toespraak
De keynote-toespraak werd verzorgd door Karel de Gucht, de zeer gewaardeerde voorzitter van de Brussels School of Governance, VUB, en voormalig Europees commissaris voor Handel. Karel is een vooraanstaand figuur in de wereld van handel en governance, nationaal en internationaal gewaardeerd om zijn strategische inzicht en uitgebreide ervaring.
Panel 1: De huidige en toekomstige trilaterale samenwerking op internationale handel
Michael Beeman, docent aan Stanford University en voormalig Assistant US Trade Representative voor Japan, Korea en APEC, besprak de huidige en toekomstige trilaterale samenwerking op het gebied van internationale handel. Michael wordt geprezen om zijn diepgaande kennis van handelspolitiek en zijn waardevolle bijdragen aan het beleid.
Seokyoung Choi, senior adviseur bij Lee & Ko en voormalig ambassadeur bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Korea in Genève, gaf zijn visie op de toekomstige samenwerking. Seokyoung staat bekend om zijn diplomatieke vaardigheden en zijn vermogen om door alle moeilijke handelskwesties te navigeren.
Roland Honekamp, plaatsvervangend hoofd van de divisie Japan, Korea, Australië, Nieuw-Zeeland en de Pacific (ASIAPAC.5), Europese Dienst voor extern optreden, benadrukte de noodzaak van nauwe samenwerking tussen de drie landen. Roland wordt erg gewaardeerd om zijn strategische inzicht en zijn effectieve leiderschap binnen de Europese diplomatieke dienst.
Moderator: Giulia Tercovich, adjunct-directeur, Centre for Security, Diplomacy and Strategy – VUB, leidde de discussie met haar kenmerkende scherpte en diepgang.
Panel 2: Trilaterale samenwerking in de zoektocht naar economische veiligheid
Raluca Csernatoni, gastprofessor aan het Centre for Security, Diplomacy and Strategy – VUB, besprak de uitdagingen en mogelijkheden in de zoektocht naar economische veiligheid. Raluca wordt geprezen om haar academische bijdragen en haar diepgaande analyses van economische veiligheidskwesties.
Sunghun Cho, research fellow bij het Korea Institute for International Economic Policy (KIEP), gaf zijn inzichten in de trilaterale economische samenwerking. Sunghun staat bekend om zijn grondige onderzoek en zijn strategische visie op economische beleidsvorming.
Troy Stangarone, senior director en fellow bij het Korea Economic Institute (KEI), besprak de rol van economische veiligheid in de trilaterale betrekkingen. Troy wordt gewaardeerd om zijn uitgebreide kennis van de Koreaanse economie en zijn analytische benadering van economische vraagstukken.
Moderator: Michael Reiterer, professor aan het Centre for Security, Diplomacy and Strategy – VUB, leidde het panel met zijn rijke ervaring en inzicht in internationale betrekkingen.
Historische top tussen Zuid-Korea, China en Japan
Op 27 mei 2024 organiseerde Zuid-Korea de eerste China-Japan-Zuid-Korea top sinds december 2019. De regeringen van de drie landen in Noordoost-Azië konden door spanningen en de COVID-19-pandemie vier en een half jaar lang geen top houden. Recentelijk gaf China echter subtiele signalen af dat het bereid was de trilaterale top te hervatten, grotendeels door de oplopende spanningen met Japan en Zuid-Korea. Beijing lijkt ook bezorgd te zijn over de groeiende banden tussen zijn twee buren en de Verenigde Staten. Seoul en Tokio hebben hun relatie verbeterd onder Yoon Suk-yeol en Kishida Fumio. Beide landen zien zichzelf nu sterker tegenover Beijing, zonder volledig economisch los te koppelen van China of hun diplomatieke banden te verbreken.
Zuid-Korea’s visie op de trilaterale top
Vanuit een Zuid-Koreaans perspectief is het noodzakelijk om goede relaties met China te onderhouden. Geografie speelt hierbij een rol, evenals de economische, politieke en culturele banden tussen beide landen, en de veiligheidsrelaties in de Koreaanse Peninsula, de Taiwanstraat en de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Hoewel de beste jaren in de Zuid-Koreaans-Chinese relaties dateren uit de Lee Myung-bak en Park Geun-hye periodes, begrijpt de regering van Yoon dat samenwerking met China essentieel is. Ondanks de sterke alliantie met de VS en de groeiende banden met Japan en andere partners zoals Australië, de Filipijnen, de NAVO en diverse Europese landen, ziet Zuid-Korea zichzelf in een sterke positie.
Resultaten van de trilaterale top
De gezamenlijke verklaring tijdens de top was langer en gedetailleerder dan verwacht, maar bevatte weinig nieuwe initiatieven. Het meest interessante resultaat voor Zuid-Korea is de belofte om de onderhandelingen voor een trilateraal vrijhandelsakkoord (FTA) te versnellen. Deze onderhandelingen zijn meer dan 20 jaar geleden gestart en liggen al vijf jaar stil. Het hervatten van deze onderhandelingen zou een belangrijke uitkomst zijn, vooral als ze tot een daadwerkelijk akkoord leiden. Daarnaast was Zuid-Korea verheugd dat China zich committeerde aan het handhaven van vrede, stabiliteit en welvaart op het Koreaanse schiereiland, wat ondanks de slechte relatie tussen Beijing en Seoul een positieve ontwikkeling is.
Toekomstige veiligheidssamenwerking
Zuid-Korea’s benadering van China omvat zowel samenwerking als economische risicobeheersing en kritiek wanneer de kernbelangen van Seoul worden bedreigd. Verwacht wordt dat de Zuid-Koreaanse regering stilletjes haar bedrijven zal aanmoedigen om te desinvesteren in China en Amerikaanse initiatieven in deze richting zal ondersteunen. Op veiligheidsgebied blijft Zuid-Korea kritisch over China’s standpunten ten aanzien van Taiwan en de vrijheid van navigatie in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Seoul, de VS en Japan hebben net na de top hun eerste gezamenlijke multi-domein oefening aangekondigd, wat aangeeft dat Zuid-Korea steeds voorzichtiger wordt met betrekking tot China op veiligheidsgebied.
Tegelijkertijd hebben Seoul en Beijing afgesproken om een Korea-China 2+2 Diplomatieke en Veiligheidsdialoog te lanceren en andere momenteel gepauzeerde dialogen te herstellen. Dit toont aan dat de regering van Yoon de noodzaak inziet om veiligheidskwesties met Beijing te bespreken, aangezien China een rol speelt in de diplomatie met Noord-Korea en de bredere veiligheidsontwikkelingen in Noordoost-Azië.