Roeselare presenteert meest duurzame stadhuis van Vlaanderen
Nieuwe mijlpaal voor Roeselare: Opening van het revolutionaire stadhuis
Roeselare, 30 juni 2024 – Op deze zonnige zondag viert Roeselare de langverwachte opening van haar gloednieuwe stadhuis. Na drie jaar van intensieve sloop-, bouw- en renovatiewerkzaamheden zijn de stadsdiensten klaar om hun nieuwe thuis te betrekken. Vanaf september zullen alle inwoners terecht kunnen in dit duurzame en innovatieve gebouw.
Een baken van duurzaamheid en toegankelijkheid
Roeselare, een snel groeiende stad in het hart van West-Vlaanderen, heeft nu een stadhuis dat zowel functioneel als milieuvriendelijk is. Het nieuwe gebouw is ontworpen om een open huis te zijn voor alle inwoners, en staat centraal in de stad als een symbool van moderne architectuur en duurzaamheid.
Inwoners als inspiratiebron
In 2019 besloot het stadsbestuur het verouderde stadhuis te vernieuwen, met de nadruk op het behoud van de historische locatie in het stadscentrum. Begin 2020 werden de inwoners geraadpleegd om hun visie en verwachtingen voor het nieuwe stadhuis te delen. Hun input resulteerde in een ontwerp dat de geschiedenis en toekomst van Roeselare verbindt, duurzaam, zuinig en toegankelijk is, en naast dienstverlening ook als ontmoetingsplek fungeert.
Historie en innovatie hand in hand
Het gekozen ontwerpteam, bestaande uit B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Atelier Arne Deruyter, realiseerde samen met aannemer Algemene Bouw Maes en ondersteund door EEG en Monument Group, een totale transformatie van het stadhuis. De opvallende architectuur, met een transparante toegangspoort aan de Grote Markt, herstelt de historische waarde en biedt een moderne toegang voor alle bezoekers.
Circulair slopen en ecologische technieken
Het project startte met een circulaire sloop van de oude kantoorruimtes, waarbij meer dan 99% van het afval werd hergebruikt. De bouw zet sterk in op duurzaamheid, met onder andere een warmtenet voor verwarming en koeling, en het hergebruik van regenwater. Deze maatregelen verlagen de energiekosten met 70% en besparen jaarlijks 1 miljoen liter drinkwater.
Bekroond met duurzaamheid
Dankzij deze innovaties is het stadhuis op weg om het ‘excellent’ label van BREEAM te behalen. Het project ontving al de Belgian Construction Award voor beste circulaire project en de Publica Award voor Climate Responsibility, waardoor het het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen is geworden.
Behoud van werelderfgoed
Tijdens de renovatie van de historische gedeelten van het gebouw werd extra aandacht besteed aan duurzaamheid en authenticiteit. Ondanks uitdagingen met stabiliteitsproblemen en beperkte subsidies, heeft de stad geïnvesteerd in de toekomst van dit UNESCO-werelderfgoed, zodat het kan blijven schitteren voor toekomstige generaties.
Roeselaarse identiteit in elke hoek
Het interieur van het nieuwe stadhuis weerspiegelt de lokale cultuur, met werken van kunstenaars zoals Nick Ervinck, Maarten Schaubroeck en Kristof Santy. Historische kunstwerken en herkenbare objecten geven de ruimtes een extra laag Roeselare mee. De zolder van het belfort, met een uniek uitzicht op de Grote Markt, biedt een ideale uitvalsbasis voor bezoekers en vertelt het verhaal van de stad.
Frappante cijfers
Het stadhuis bevat indrukwekkende technologieën, zoals 575 m² vloerverwarming, 34 km elektrische kabels, 36 km datakabels, 2.835 verlichtingstoestellen, 3 luchtgroepen die 50.000 m² verse lucht per uur binnenbrengen, en 4 km luchtkanalen.