Seksueel geweld: jouw rol als steunfiguur kan het verschil maken

14 oktober 2024
Elke dag stappen twaalf mensen door de deuren van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). In de meeste gevallen nemen slachtoffers echter eerst iemand uit hun omgeving in vertrouwen. De cruciale vraag die hierbij rijst: hoe kan een slachtoffer de juiste hulp krijgen? Vandaag lanceren de ZSG een nationale bewustmakingscampagne om het grote publiek bewust te maken van de essentiële rol van steunfiguren en het belang om snel contact op te nemen met een ZSG.
Alarmerende cijfers, maar onderrapportage blijft een probleem
In 2023 zochten meer dan 3.500 slachtoffers hulp bij een van de tien Zorgcentra na Seksueel Geweld. Hoewel dit aantal zorgwekkend is, vertegenwoordigt het nog lang niet de volledige omvang van seksueel geweld in België. Vele slachtoffers, voornamelijk vrouwen, schromen om contact op te nemen of zijn zich niet bewust van het bestaan van de ZSG. Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Marie-Colline Leroy, benadrukt het belang van steunfiguren: “Wanneer een slachtoffer zich tot jou wendt, kun je een doorslaggevende rol spelen. Hoe meer mensen snel de juiste stappen zetten, hoe sneller het slachtoffer de weg naar de ZSG vindt.”
Holistische zorg op één locatie, dag en nacht beschikbaar
De ZSG bieden slachtoffers van seksueel geweld medische, forensische en psychologische hulp, en de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Deze hulp is volledig gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Slachtoffers worden ondersteund door deskundigen die specifiek opgeleid zijn voor deze gevoelige zaken. Daarnaast krijgen ook de steunfiguren, zoals ouders, vrienden of partners, begeleiding en advies over hoe zij het beste kunnen ondersteunen.
Getuigenissen staan centraal in de campagne
De nieuwe campagne plaatst de getuigenis van het slachtoffer centraal om herkenbaarheid te creëren. De alledaagse settingen zoals gesprekken in een bus, in een café, of na een sportwedstrijd, maken duidelijk dat steunfiguren in deze situaties moeten weten hoe te reageren: luisteren, geruststellen en het slachtoffer helpen om snel contact op te nemen met het dichtstbijzijnde ZSG.
Kwetsbare groepen verdienen extra aandacht
Een tweede luik van de campagne richt zich specifiek op kwetsbare groepen zoals migranten, mensen met beperkingen, daklozen en LGBTQIA+ personen. Deze groepen ondervinden vaak extra drempels om de weg naar de ZSG te vinden, zoals angst, onwetendheid of een gevoel van onveiligheid. Staatssecretaris Leroy benadrukt dat voor deze doelgroepen de drempel tot toegang tot de ZSG zo laag mogelijk moet blijven: “Hulpverleners en sociale werkers spelen een sleutelrol in het doorverwijzen van slachtoffers uit deze kwetsbare groepen naar de ZSG.”
Samenwerking voor duurzame bewustwording
De campagne is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met hulporganisaties en sociale diensten om gerichte materialen te ontwikkelen voor elke doelgroep. Deze langdurige samenwerking is essentieel om de bewustwording over de ZSG op lange termijn te verankeren en te zorgen dat slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Steun kan het verschil maken
Het belang van steunfiguren kan niet genoeg benadrukt worden. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen door hun steun sneller de juiste zorg vinden. De campagne zal via verschillende kanalen worden gevoerd en loopt tot februari 2025.