Snelheid aanpassen? Eerst de straat veiliger maken

5 maart 2025
Oostende onderzoekt of sommige straten terug kunnen naar 50 km/u, maar niet zonder eerst de infrastructuur aan te passen. De Zilverlaan en Stuiverstraat zijn de eerste locaties waar snelheidsaanpassingen en bewonersgesprekken op de agenda staan.
Verkeersveiligheid boven snelheid
Uit politieanalyses blijkt dat het aantal verkeersongevallen in Oostende hoger ligt dan het West-Vlaamse gemiddelde. Waar de provincie 20 ongevallen per 100 kilometer weg telt, loopt dat in de stad op tot meer dan 30. Hoewel zone 30 in 2022 werd ingevoerd, leidde dit niet overal tot minder incidenten. De stad benadrukt dat snelheidsverlaging alleen niet volstaat: aanpassingen zoals gescheiden fietspaden en veilige oversteekpunten zijn cruciaal.
Infrastructuur als basis
Het STOP-principe – prioriteit voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en daarna auto’s – vormt de leidraad. Straten moeten zo worden ingericht dat ze “meebuigen” met de gewenste snelheid. Bij de Zilverlaan, waar middenbermen en duidelijke fietspaden al aanwezig zijn, kan de snelheid sneller worden verhoogd. Wel komen er extra maatregelen zoals versmalde kruispunten om overstekenden beter zichtbaar te maken.
John Crombez, burgemeester van Stad Oostende
Ruim voor 2022 was zone 30 in de woonwijken al een feit. Dit houden we nu ook zo: in de buurt van scholen en woonkernen is zone 30 de basis. We bekijken wel waar op grote verkeersaders of verbindingswegen we de snelheid stap voor stap terug naar 50 km/u kunnen brengen of met wisselende snelheden kunnen werken. Met altijd één absolute voorwaarde, dat de inrichting van de straten afgestemd is op veiliger verkeer.
Bewoners betrekken
Voor elke aanpassing voert de stad nulmetingen uit en praat ze met buurtbewoners. Zo ontvangen omwonenden van de Zilverlaan binnenkort een uitnodiging voor een informatievergadering. In de Stuiverstraat, tussen de Guldensporenlaan en het rondpunt met de Zilverlaan, wacht de snelheidsverhoging tot na infrastructurele ingrepen. Daar start het gesprek met bewoners zodra de plannen concreet zijn.
Judith Ooms, schepen van Mobiliteit van stad Oostende
Ons plan van aanpak om aanpassingen te doen aan de zone 30 baseert zich volledig op metingen, evaluatie en gesprekken met de buurt. De snelheid in bepaalde straten verhogen kan dan ook enkel als het wegbeeld daarop afgestemd is. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden fietspaden. En als er draagvlak is bij de Oostendenaars.
Flexibele snelheden op komst
Sommige straten krijgen straks wisselende snelheden, afhankelijk van het tijdstip. Dit moet balans brengen tussen verkeersdoorstroming en veiligheid tijdens drukke momenten. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt later bekendgemaakt.Oostende pakt verkeersonveiligheid aan met een dubbele strategie: snelheidslimieten koppelen aan straatinrichting én luisteren naar bewoners. De Zilverlaan en Stuiverstraat zijn eerste testcases. Wist je dat de stad meer verkeersongevallen telt dan het provinciaal gemiddelde? Ontdek hoe Oostende dit wil keren – zonder overhaaste beslissingen.
Bronnen:
Persmededeling Stad Oostende (maart 2025)
Analyse Lokale Politie Oostende (2022–2024)
Bericht schepen van Mobiliteit (2025)