Sta op tegen racisme – het kan anders!

19 maart 2025

Racisme in opmars: van straat tot sociale media

De normalisering van racisme en extreemrechts gedachtegoed is wereldwijd merkbaar. Van verkiezingsoverwinningen van extreemrechtse leiders tot beleid dat ongelijkheid verdiept: de trend laat zich ook in België voelen. Racistische uitspraken beperken zich niet tot persoonlijke gesprekken, maar woekeren online verder via memes, zogenaamde grappen en openlijke bedreigingen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt structurele discriminatie op scholen, de arbeidsmarkt en bij huisvesting. Toch blijft concrete actie uit, zelfs in Ieper, waar praktijktesten op weerstand stuiten.

Instellingen dragen bij aan ongelijkheid

Etnisch profileren door politie blijft een hardnekkig probleem, ondanks officiële beweringen over gelijke behandeling. Intensivering van een restrictief migratiebeleid, zoals het beperken van opvangplaatsen en sociale rechten, versterkt het gevoel van tweederangsburgerschap. Dit wettelijk kader voor ongelijkheid wordt steeds vaker vergeleken met een apartheidssysteem. Tegelijkertijd neemt de algemene ongelijkheid toe, met afkalvende basisrechten voor iedereen tot gevolg.

Historische verantwoordelijkheid en actie

België verbond zich in 2001 in Durban aan een nationaal actieplan tegen racisme. Recente aanbevelingen van de parlementaire commissie over het koloniaal verleden onderstrepen de nood aan herstel van historisch onrecht. Toch ontbreekt het aan daadkracht. “Zonder druk van burgers, middenveld en vakbonden verandert er niets,” klinkt het bij organisatoren van lokale initiatieven.

Ieper zet in op bewustwording bij jongeren

In Ieper slaan het Vredescollectief, Käthe Kollwitz Collectief, JOC en DeMens.nu al jaren de handen ineen rond 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme. Dit jaar richtten ze zich op middelbare scholen, maar die haakten onverwacht af. Toch krijgt de Ieperse jeugd een kans om kennis te maken met Bekvegter, een artiest die via spoken word en slam poetry zijn familiegeschiedenis deelt. Zijn grootmoeder overleefde een concentratiekamp tijdens WOII, wat zijn strijd tegen fascisme en racisme persoonlijk maakt.

Kom in actie: data en locaties

Op vrijdag 21 maart 2025 treedt Bekvegter om 17:00 uur op in het JOC-café te Ieper, mede mogelijk gemaakt door ABVV. Op zondag 23 maart 2024 vertrekt om 10:40 uur een groep vanaf het station van Ieper naar de nationale manifestatie in Brussel.

Bronnen: Platform 21/03, Vredescollectief Ieper, JOC, Käthe Kollwitz Collectief, DeMens.nu, ABVV.