Verrassende winnaar: I Love Zeeland – Zeeuwse Zon gekroond tot Streekproducent van het Jaar 2024!

11 oktober 2024

Tijdens de Zeeuwse Dag van Ons Eten, gehouden op donderdag 10 oktober 2024 bij de Oesterij in Yerseke, is I Love Zeeland – Zeeuwse Zon van de Zeeuws-Vlaamse ondernemer Gert-Jan Hiel uitgeroepen tot Streekproducent van het Jaar 2024. Het evenement, een Zeeuwse invulling van de landelijke Week van Ons Eten, trok ongeveer 100 deelnemers en stond in het teken van lokale voedselproducenten.

Week van Ons Eten in Zeeland

De Week van Ons Eten, een initiatief van Dutch Food Week, vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 12 oktober. De Provincie Zeeland sloot hierbij aan met de Zeeuwse Dag van Ons Eten, georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, FoodDelta Zeeland en Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

Presentaties en workshops

Tijdens het evenement gaf een vertegenwoordiger van de Europese Commissie een presentatie over Europese keurmerken. Sinds 1992 bestaat er een Europees waarderings- en beschermingssysteem om streekproducten te beschermen tegen misbruik en namaak, wat zowel consumenten als producenten zekerheid biedt over kwaliteit en herkomst. FoodDelta Zeeland verzorgde een workshop over de toekomst van voedsel in Zeeland en hoe samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheden kan bijdragen aan duurzame en gezonde voeding voor consumenten. Speciaal voor deze dag werd een receptenboekje ontworpen in samenwerking met Marcin Beaufort, chef-kok uit Cadzand.

Prijsuitreiking Streekproducent van het Jaar

Meer dan 120 Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducenten deden mee aan de online publieksverkiezing voor de titel ‘Streekproducent van het Jaar 2024’. I Love Zeeland – Zeeuwse Zon van Gert-Jan Hiel won de eerste plaats vanwege de waardering voor hun alcoholvrije drankjes met een echt Zeeuws karakter en hun positieve uitstraling. Kaasboerderij Schellach uit Middelburg behaalde voor het tweede jaar op rij de tweede plaats, en Klompenmakerij Traas eindigde op de derde plek.

Jongerenprijs Jong&Streek en Zeeuwse Waarde Ring

De Jong&Streek-prijs, waarbij jongeren tussen 17 en 19 jaar hun favoriete Zeker Zeeuws streekproducent kozen, ging naar Spelt Bakkers uit Bruinisse. De Zeeuwse Waarde Ring, een erkenning voor initiatieven die de verbinding tussen boer en burger versterken, werd uitgereikt aan het concept Herenboeren van Hoeve van der Meulen uit ’s-Heer Abtskerke en aan De Oestervisser B.V. Eigenaren Markus en Maurice kweken oesters in de Oosterschelde en de Grevelingen en bieden vaartochten aan waarbij ze informeren over de oesterkweek.

Nieuwe Zeker Zeeuws certificaten

Daarnaast werden nieuwe Zeker Zeeuws certificaten uitgereikt aan de familie Kwist voor de vangst van kokkels in de Oosterschelde en aan Vette & Verhaart in Yerseke voor de verwerking en verkoop van volledig Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Terence van Lenten van Restaurant Le Poirier van Hotel Ter Zand in Burgh-Haamstede werd erkend als ambassadeur van Zeker Zeeuws vanwege zijn inzet om lokale producten op de menukaart te zetten.