Veurne gaat de strijd aan tegen appartementisering: Strengere regels voor bouw in historische binnenstad goedgekeurd
Gemeenteraad stemt voor bescherming historisch erfgoed
VEURNE, 13 juli 2024 – De gemeenteraad van Veurne heeft met brede steun twee nieuwe verordeningen aangenomen die de bouwregels in de historische binnenstad aanzienlijk aanscherpen. De verordening Binnenstad en de verordening Erfgoed zijn bedoeld om de stad te beschermen tegen ongecontroleerde hoogbouw en het waardevolle patrimonium te behouden.
Verordening Binnenstad: Helderheid en leefbaarheid
De nieuwe verordening Binnenstad introduceert duidelijke voorschriften op het gebied van bouwhoogte, materialisatie, visuele gevelbreedte, groennormen en mobiliteit. Deze regels moeten helpen om het ruimtelijk rendement en de leefbaarheid van de stad te verhogen.
Verordening Erfgoed: Bescherming van waardevolle panden
Binnen de verordening Erfgoed zijn honderden panden aangeduid waarvan de voorgevel als waardevol wordt beschouwd. Deze gevels mogen niet meer zomaar worden gesloopt. Percelen waar deze panden staan, moeten meer ruimte voor groen bieden en nieuwe bouwplannen moeten passen binnen de bestaande kroonlijsthoogte van het straatbeeld. Dit voorkomt dat buitenproportionele gebouwen het historische karakter van de stad aantasten.
Gecombineerde aanpak voor maximale bescherming
De verordeningen Binnenstad en Erfgoed gelden binnen hetzelfde gebied en moeten gezamenlijk worden toegepast. Dit zorgt voor een integrale aanpak van de bescherming en ontwikkeling van de historische binnenstad.
Strategische locaties en maximale bouwhoogte
Vijf strategische zones zijn geselecteerd waar alleen integrale ontwikkeling mogelijk is, met bijzondere aandacht voor woonkwaliteit, mobiliteit, groen-blauwe inkleding, open ruimte en toegankelijkheid. Deze zones zijn:
- Site FOD Financiën en Rechtbank
- Dienstencentrum De Zonnebloem
- Woonzorgcentrum Ter Linden
- Kaaiplaats
- Stationsomgeving
In deze zones is de maximale bouwhoogte vastgesteld op vijf bouwlagen, met een uitzondering voor de stationsomgeving waar zes bouwlagen zijn toegestaan. Deze aanpak compenseert de beperktere bouwmogelijkheden in de historische binnenstad.
Pascal Sticker, Veurne Plus, schepen van Ruimtelijke Ordening, over het leefkwaliteitsplan
Pascal Sticker van Veurne Plus benadrukt het belang van deze verordeningen: “De gemeenteraad keurde in december 2022 het leefkwaliteitsplan unaniem goed. Met de uitrol van beide nieuwe verordeningen wordt er een eerste concrete stap gezet om het leefkwaliteitsplan effectief vorm te geven: het behoud van de identiteit van onze waardevolle binnenstad in combinatie met de opvang van nieuwe dynamieken en hedendaagse ambities.”