Watercrisis aanpak: Miljoeneninvestering om Vlaanderen te beschermen tegen droogte en overstromingen
Elzendamme en andere gebieden krijgen miljoenen om waterbeheer te verbeteren
31 MEI 2024
De Vlaamse regering heeft 4,2 miljoen euro toegekend om de gebieden rond de Herk en Mombeek in Limburg, de Gete in Vlaams-Brabant, de bovenloop van de IJzer en Zuid- en Midden-West-Vlaanderen beter te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Deze investering is onderdeel van een groter plan om een systeem te creëren dat water eerst maximaal vasthoudt voor infiltratie, waarna het resterende water hergebruikt of afgevoerd kan worden.
Sponslandschappen: een innovatieve oplossing
De geselecteerde gebieden kampen met grote uitdagingen op het gebied van waterbeheer. De provincies West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, samen met verschillende steden en intercommunales, hebben ambitieuze plannen ontwikkeld om sponslandschappen te creëren. Deze landschappen zijn ontworpen om water beter vast te houden, wat cruciaal is om zowel overstromingen als droogte te beheersen.
Wetenschappelijke begeleiding voor een robuust watersysteem
Lokale coalities van verschillende partners, ondersteund door wetenschappelijke experts, werken aan het testen van het advies ‘Weerbaar Waterland’ van het expertenpanel hoogwaterbeveiliging. Dit advies richt zich op het ontwikkelen van gebieden die beter bestand zijn tegen klimaatschokken, met de nadruk op een goed functionerend watersysteem, aantrekkelijk landschap en klimaatrobuuste landbouw.
Concrete acties voor een veilige toekomst
De concrete maatregelen binnen het traject Weerbaar Water+Land+Schap worden uitgewerkt in actieplannen die versneld uitvoering geven aan de doelstellingen van de Vlaamse Blue Deal. Deze maatregelen zijn essentieel, gezien de recente overstromingen in de IJzervlakte en dorpen zoals Dadizele en Ledegem.
Subsidies en ondersteuning voor lokale initiatieven
Elk van de vier pilootgebieden ontvangt 1 miljoen euro aan subsidies voor de uitvoering van de maatregelen en 50.000 euro voor personeelskosten om het proces te begeleiden. De investeringen zullen plaatsvinden tussen 2025 en 2030.
Overzicht van de vier pilootgebieden en hun plannen
1. Bovenloop IJzer (West-Vlaanderen) De provincie West-Vlaanderen coördineert dit traject, met een focus op het bovenstrooms ophouden van water in het stroomgebied van de Machuitbeek. Dit moet wateroverlast voorkomen en de waterbeschikbaarheid verbeteren, specifiek gericht op de bescherming van de dorpen Roesbrugge, Stavele en Elzendamme.
2. Midden- en Zuid-West-Vlaanderen Hier werken de provincie West-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal en de stad Kortrijk samen aan een synergie tussen waterveiligheid, waterbeschikbaarheid en waterbeleving. De focus ligt op de valleigebieden van verschillende beken, zoals de Weimeersbeek en de Heulebeek.
3. Getestreek (Vlaams-Brabant) De provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland richten zich op het verbeteren van de waterhuishouding in vruchtbare leemgebieden om modderoverlast te voorkomen en droogte tegen te gaan. Het stroomgebied Wissenbos is een belangrijk focuspunt.
4. Herk en Mombeek (Limburg) Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, samen met de provincie Limburg, ontwikkelen veldlabo’s rond verschillende landschapstypes om klimaatrobuuste landbouwpraktijken te testen en te verbeteren.
Contactinformatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Gellinck, projectleider (liesbeth.gellinck@vlm.be) of Leen Van den Bergh, woordvoerder VLM (leen.vandenbergh@vlm.be).
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com