VERBLUFFENDE OPENBARINGEN door Baas GRECO op persconferentie IN PRESSCLUB bRUSSEL: Europese corruptiebestrijding faalt op cruciale punten

BRUSSEL PRESSCLUB, 30 mei 2024 – De Raad van Europa’s Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) presenteerde vandaag hun jaarlijkse rapport voor 2023, waarin de huidige anti-corruptiemaatregelen in Europa en de Verenigde Staten onder de loep worden genomen. Dit rapport onthult ernstige tekortkomingen en trage vooruitgang in de strijd tegen corruptie, met name onder parlementsleden en hoge ambtenaren.
Trage vooruitgang bij parlementsleden
Het rapport signaleert een zorgwekkend trage implementatie van aanbevelingen om corruptie onder parlementsleden te voorkomen. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, blijven veel aanbevelingen onbeantwoord, wat de effectiviteit van de anti-corruptiemaatregelen ondermijnt.
Noodzaak tot hervorming van de rechterlijke macht
GRECO benadrukt dat meerdere gerechtelijke systemen in Europa verder moeten worden hervormd om de onafhankelijkheid van rechters en aanklagers te waarborgen. Dit is essentieel om het vertrouwen in de rechtspraak te herstellen en de integriteitsregels te versterken.
Gebrek aan transparantie en verantwoording
Volgens het rapport blijven transparantie, toezicht en verantwoording kritieke zwakke punten binnen de top van de centrale overheden en rechtshandhavingsinstanties. GRECO-voorzitter Marin Mrčela benadrukt: “Zonder verantwoording is er geen transparantie. Straffeloosheid vergroot alleen maar het risico op corruptie en ondermijnt het publieke vertrouwen.”

Aanbevelingen voor verbeteringen
GRECO doet een oproep aan staten om hun institutionele en wetgevende integriteitskaders volledig toe te passen op hoge ambtenaren, ministers en politiek aangestelde medewerkers. Belangrijke verbeterpunten zijn onder andere het aannemen en implementeren van gedragscodes, het beheren van belangenconflicten, het reguleren van lobbyen, het monitoren van vermogensverklaringen, het beperken van immuniteiten en het waarborgen van toegang tot informatie.
Integriteit bij politie en wetshandhaving
Wat de politie betreft, onderstreept GRECO de noodzaak van uitgebreide anti-corruptie- en integriteitsbeleid op alle niveaus binnen de hiërarchie. Staten moeten maatregelen nemen om corrupte gedragingen en integriteitsfouten adequaat aan te pakken en overheidsinmenging in politiewerk te voorkomen.
Positieve ontwikkelingen en cijfers
GRECO signaleert positieve ontwikkelingen zoals de invoering van gedragscodes voor hooggeplaatste functionarissen en inspanningen om corruptie in risicovolle functies binnen de wetshandhaving te voorkomen. Eind 2023 had GRECO 58% van haar aanbevelingen voor topfuncties in centrale overheden volledig of gedeeltelijk geïmplementeerd zien worden. Voor wetshandhavingsinstanties was dit percentage 67%.

Onvoldoende voortgang bij parlementsleden, rechters en aanklagers
Op het gebied van corruptiebestrijding onder parlementsleden, rechters en aanklagers constateert GRECO dat 54% van de aanbevelingen volledig zijn geïmplementeerd, 31% gedeeltelijk en 15% niet. Vooral onder parlementsleden is de implementatie laag (20% niet geïmplementeerd).

GRECO’s toekomstplannen
GRECO viert zijn 25-jarig bestaan in 2024 en bereidt zich voor op de zesde evaluatieronde, die in 2025 van start gaat. Deze ronde zal zich richten op het voorkomen van corruptie en het bevorderen van integriteit in lokale en regionale overheden.

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com