Zinderende hittegolven en nood aan drastisch klimaatbeleid

Brussel, 8 juli 2024

De maand juni 2024 markeert een historisch moment met het dertiende wereldwijde hitterecord op rij. Terwijl België te kampen had met extreme neerslag, bereikten de temperaturen in Italië angstaanjagende hoogtes van 50°C. De Klimaatcoalitie benadrukt dat een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid noodzakelijk is voor de nieuwe regeringen.

De klimaatcrisis is nú

De klimaatcrisis is geen toekomstscenario maar een dagelijkse realiteit, volgens Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. De aanhoudende reeks van verbroken hitterecords wereldwijd toont aan dat we ons in een kritieke fase bevinden. De gevolgen zijn zichtbaar: van smeltende gletsjers in de Alpen tot uitdrogende rivieren in Spanje, terwijl België werd getroffen door extreme neerslag in de afgelopen maanden.

Financiële impact en sociale ongelijkheid

De klimaatcrisis brengt enorme kosten met zich mee. Vooral de landbouwsector lijdt onder mislukte oogsten en stijgende voedselprijzen. Bovendien treft de klimaatcrisis niet iedereen gelijk. “Mensen met lagere inkomens worden harder getroffen,” aldus Vanrenterghem. “Ze wonen vaak in hitte-eilanden in de stad, in slecht geïsoleerde huizen zonder airconditioning, of in gebieden met overstromingsrisico. Ze hebben ook minder financiële middelen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.”

Klimaatactie als topprioriteit

De nieuwe regeringen moeten klimaatactie bovenaan de agenda zetten, stelt Vanrenterghem. “Een rechtvaardig klimaatbeleid zorgt niet alleen voor onze planeet, maar waakt er ook over dat iedereen in de samenleving voldoende beschermd blijft.”

De Klimaatcoalitie roept alle politieke partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan een daadkrachtig en eerlijk klimaatplan. In hun memorandum bieden ze meer dan 100 oplossingen aan. “De tijd dringt, en de keuzes die we nu maken, zullen bepalend zijn voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”