België zet grote stap naar veilige digitale toekomst: BIPT krijgt sleutelrol

14 november 2024

In een belangrijke stap voor digitale veiligheid en consumentenbescherming heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers vandaag het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) officieel aangewezen als coördinator van digitale diensten. Dit besluit maakt deel uit van de uitvoering van de Europese Digital Services Act (DSA), met als doel het aanpakken van schadelijke online inhoud in België.

Digital Services Act versterkt digitale regelgeving

De Digital Services Act markeert een belangrijke evolutie in de Europese wetgeving. De nieuwe wetgeving legt verplichtingen op aan online platforms om meer transparantie te bieden in hun content-moderatieprocessen. Volgens Mathieu Michel, de aftredende staatssecretaris voor Digitalisering, is de DSA een antwoord op groeiende problemen als online haat, manipulatie, en desinformatie. De DSA maakt het mogelijk de digitale omgeving te reguleren zoals dat in de fysieke wereld gebeurt, aldus Michel.

Geen beperking van vrijheid van meningsuiting

Mathieu Michel benadrukt dat de DSA niet bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting in te perken. In plaats daarvan biedt de wetgeving zowel gebruikers als overheden instrumenten om de digitale ruimte op een verantwoorde manier te beheren. Door BIPT aan te stellen als “Digital Services Coordinator” wordt een nieuw toezichtmodel voor transparantie en platformmoderatie geïntroduceerd, specifiek aangepast aan de institutionele structuur van België.

Een belangrijke rol voor het BIPT

Met deze aanstelling krijgt het BIPT een centrale functie in het toezicht op de naleving van de regels rond digitale diensten in België. Mathieu Michel ziet in het BIPT de expertise en capaciteit om samen te werken met andere Europese regelgevers rond strategische thema’s, zoals kunstmatige intelligentie. Michel benadrukt verder dat Europese regelgeving op termijn beter zou kunnen functioneren met geharmoniseerde regels voor een sterkere aanpak van digitale vraagstukken.

Toekomstige Europese samenwerking

Michel pleit voor een verdere convergentie van regelgeving op Europees niveau om de digitale uitdagingen van de toekomst effectiever aan te pakken. Door de Digital Services Act wordt een solide basis gelegd voor een meer geïntegreerde en veilige digitale omgeving in zowel België als Europa, met het BIPT als belangrijke speler.