Niets doen kost meer dan ambitieus klimaatbeleid!

15 november 2024
Menselijke en economische tol van klimaatverandering groeit explosief
Tijdens de COP29 in Bakoe, waar wereldleiders discussiëren over klimaatfinanciering, voert de Klimaatcoalitie in Brussel actie om te benadrukken dat de kosten van nietsdoen veel hoger zijn dan die van een ambitieus klimaatbeleid. Op de Kunstberg werd vandaag puin tentoongesteld van recente verwoestende overstromingen in Brazilië en Polen, om te illustreren wat klimaatverandering al teweegbrengt.
Volgens Benjamin Clarysse, Voorzitter Klimaatcoalitie, zijn de gevolgen van klimaatverandering universeel en raken ze iedereen, ongeacht waar men woont. “De prijs die we betalen, is niet alleen financieel enorm, maar ook verschrikkelijk in termen van mensenlevens. Klimaatrampen zoals de recente overstromingen in Brazilië en Polen zullen alleen maar frequenter en heviger worden,” aldus Clarysse.
In Brazilië kostten de overstromingen van april 2024 maar liefst 181 mensen het leven en veroorzaakten ze aardverschuivingen en de instorting van een dam. In Polen leidde wateroverlast tot vernietigde infrastructuur en een geschatte schadepost van 1,5 miljard euro. Volgens het World Economic Forum kan de economische impact van klimaatverandering tegen 2050 oplopen tot 10% van het mondiale BBP. Voor België betekent dit een potentieel verlies van 9,5 miljard euro als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen.
België blijft achter ondanks dringende waarschuwingen
De Europese Commissie nam gisteren een eerste stap richting een inbreukprocedure tegen België vanwege het te laat indienen van het nationale energie- en klimaatplan. Toch lijken klimaatmaatregelen geen prioriteit te hebben in de begrotingen van de Vlaamse, Waalse en federale overheden.
“Ondanks de urgentie worden er nauwelijks extra middelen vrijgemaakt voor klimaat- en biodiversiteitsbeleid,” zegt Benjamin Clarysse, Voorzitter Klimaatcoalitie. “Het probleem is niet dat er geen middelen zijn, maar dat politieke moed ontbreekt. België blijft miljarden euro’s verspillen aan subsidies voor fossiele brandstoffen, terwijl we dat geld dringend nodig hebben voor duurzame oplossingen.”
Clarysse benadrukt dat België jaarlijks ongeveer 15 miljard euro besteedt aan fossiele subsidies. Ondertussen overwegen federale onderhandelaars zelfs om Belgiës bijdrage aan internationale klimaatfinanciering te verlagen, een stap die volgens de Klimaatcoalitie de geloofwaardigheid van het land verder onder druk zet.
COP29: een kans voor België om leiderschap te tonen
Benjamin Clarysse, Voorzitter Klimaatcoalitie, ziet de COP29 als een kans voor België om zijn rol als klimaatleider waar te maken. “De keuzes die we vandaag maken, bepalen of we morgen nog een leefbare en betaalbare toekomst hebben. Investeren in renovatie, duurzame mobiliteit en groene energie is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook enorme voordelen zoals meer gelijkheid, betere levenskwaliteit en kwalitatieve banen.”
De Klimaatcoalitie roept op tot substantiële investeringen en benadrukt dat België zijn internationale verantwoordelijkheid moet nemen door financiële steun te verlenen aan landen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering. Clarysse: “De keuze is simpel: investeer nu in een duurzame toekomst, of betaal later een veel hogere prijs, financieel én maatschappelijk.”
Symbolische actie op de Kunstberg
De actie op de Kunstberg in Brussel bracht de realiteit van klimaatrampen dichtbij. Puin afkomstig uit getroffen regio’s in Brazilië en Polen werd tentoongesteld, als een tastbaar bewijs van de schade die klimaatverandering aanricht. Het puin uit Brazilië, verzameld in Bairro Rio Branco, symboliseert de hevige rampen die het land al vier keer in twaalf maanden troffen. In Polen werd door de overstromingen niet alleen infrastructuur vernietigd, maar ook de toekomst van duizenden mensen onzeker gemaakt.
Dringend appel op overheden
De Klimaatcoalitie sluit af met een duidelijke oproep: België kan en moet het verschil maken. Benjamin Clarysse, Voorzitter Klimaatcoalitie: “We hebben de kennis, de middelen en de verantwoordelijkheid. Het is tijd voor leiderschap.”