Bouwheren trekken aan de alarmbel over misstanden in de bouwsector

26 december 2024

Harde beschuldigingen tegen architect

Een groep bouwheren uiten ernstige klachten over een architect. Zij claimen dat hun vertrouwen werd geschaad door misleiding en een gebrek aan professionele opvolging. Volgens recente correspondentie met de Orde van Architecten wijzen de slachtoffers op zware deontologische fouten en gebrekkige communicatie.

De zaak kwam aan het licht nadat een van de gedupeerden zijn ongenoegen uitte over het gebrek aan actie van de Orde van Architecten. Hij kaartte aan dat er nooit een officieel architectencontract werd opgesteld en dat de afgesproken forfaitaire som buitensporig zou zijn, gezien de minimale werfopvolging.

Beschuldigingen van nalatigheid en gebrek aan expertise

Tijdens een zeldzaam werfbezoek zou de architect fouten hebben gemaakt, waaronder het onjuist rapporteren over het gebruik van bouwmaterialen. “Op het verslag stond dat EPDM gebrand moest worden, wat technisch niet correct is,” aldus de gedupeerde. Daarnaast wordt de architect ervan beschuldigd belangrijke structurele tekortkomingen niet te hebben opgemerkt, zoals te smalle halmaten boven de trap en foutieve berekeningen van dragende muren.

Juridische implicaties en oproep tot actie

De Orde van Architecten gaf eerder aan dat er geen deontologische tekortkomingen werden vastgesteld bij hun onderzoek. In een reactie op 20 december benadrukte de Provinciale Raad West-Vlaanderen dat de organisatie slechts een tuchtrechtelijke bevoegdheid heeft en niet kan optreden in technische of juridische geschillen. De gedupeerden voelen zich echter in de steek gelaten en roepen op tot dringende maatregelen.

Naast de technische fouten heerst er ook frustratie over de communicatie. Volgens de gedupeerde reageert de architect niet op mails of telefoons en laat hij een derde partij antwoorden namens hem. “Ik ken deze persoon niet en heb ook nooit een overeenkomst met hem gesloten,” aldus de gedupeerde.

De roep om gerechtigheid klinkt steeds luider

Bouwheren eisen nu actie van de bevoegde instanties. Ze willen dat de Orde van Architecten haar wettelijke taak opneemt en de nodige stappen zet om de situatie te corrigeren. Daarnaast wordt aangedrongen op transparantie en verantwoording. Of de zaak juridisch wordt opgevolgd, blijft voorlopig onduidelijk, maar de druk op betrokken partijen neemt toe.