Brusselse verdeeldheid rondom Israël en Gaza

16 februari 2025
Op vrijdag 14 februari 2025 rond het middaguur kwam het Brusselse Parlement bijeen aan de Avenue de la Toison d’Or 84 in Brussel. De vergadering mondde uit in een felle discussie toen linkse partijen PS en Ecolo samen optrokken met het radicale PTB. Daarmee vormden zij een meerderheid om een resolutie te steunen voor een staakt-het-vuren in Gaza, aanvullende sancties tegen Israël en de definitie van een zogenaamd ‘genocidaal karakter’ van de daden van Israël.
Politieke wrijving in het parlement
De liberalen van de MR benadrukten dat internationale aangelegenheden niet binnen de bevoegdheden van de Brusselse regio vallen. Volgens hun woordvoerders heeft de goedgekeurde resolutie geen daadwerkelijke impact op regionaal beleid, maar gaat het vooral om symboliek. Zij legden uit dat de linkse fracties onterecht verwachtingen zouden wekken bij de bevolking door te suggereren dat dit parlement een sleutelrol kan spelen in het midden van een verhit buitenlands conflict. Tegelijk brachten MR-parlementsleden in herinnering dat de roep om solidariteit met de Palestijnen in eerdere jaren telkens opdook wanneer de verkiezingen naderden.
Schijnwerpers op de situatie in Gaza
De MR gaf aan de mensonterende toestanden in Gaza te betreuren, na de Israëlische vergeldingsacties op de Hamas-aanvallen van 7 oktober 2023. Er klonk de oproep om alle slachtoffers te erkennen, ongeacht hun achtergrond. Daarbij werd verwezen naar de Belgische positie die in december 2024 bij de VN werd uitgezet: een staakt-het-vuren in Gaza, onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars, humanitaire hulp en een terugkeer naar dialoog. De liberale fractie schaarde zich achter het wankele bestand dat op 19 januari is ingegaan, ondanks de vrees dat de spanningen nog niet definitief voorbij zijn.
Nieuwe spanningen door sancties en terminologie
De MR toonde zich bezorgd over de term ‘genocide’ in de aangenomen resolutie. Vanuit hun perspectief leggen internationale instanties zulke kwalificaties enkel op na grondig onderzoek, met als erkende voorbeelden de gevallen die de hele wereld kent. Bovendien merkten de liberalen op dat de Europese Unie Hamas officieel als terroristische organisatie aanmerkt, terwijl sommige partijen in het parlement hier nauwelijks aandacht aan besteedden. De linkse roep om wapenexportvergunningen in te trekken of economische banden met Israël te verbreken, zag de MR vooral als een symbolisch gebaar. Werkelijke gevolgen zijn volgens hen uitgesloten, aangezien de regio daar niet over kan beslissen.
Zorgen om polarisatie en sociale cohesie
De liberalen wezen op het risico van toenemende tegenstellingen binnen de Brusselse samenleving. Zij stelden dat bepaalde uitspraken bij links, zoals het oproepen om ‘een kant te kiezen’ of Israël te bestempelen als een misdadige staat, een extra voedingsbodem voor onderlinge verdeeldheid creëerden. Daarnaast werd verwezen naar recente uitingen van antisemitisme, onder andere op een universiteitscampus, als zorgwekkende ontwikkeling. Vanuit regionaal perspectief acht de MR het noodzakelijk om haat te bestrijden, ongeacht wie het doelwit is.
Afsluitend resultaat
De liberale parlementsleden kozen uiteindelijk voor onthouding bij de stemming, met de mededeling dat België al expliciet een staakt-het-vuren steunt en dat een parlementaire resolutie binnen Brussel geen doorslaggevende uitwerking kan hebben op de feiten ter plaatse. Tegelijk benadrukten zij dat constructieve stappen richting diplomatie en sociale samenhang essentieel blijven om escalatie te voorkomen.

