Een wereldrecord voor een jubileum

Het initiatief voor de recordpoging kwam van de beursorganisatie in samenwerking met de Maastrichtse bakker Sébastien Trudelle van Smores en de Lanaakse bakker Johan Nulens van Bakkerij Nulens. Trudelle, die de titel Meilleur Ouvrier de France draagt, voelde zich als Zuid-Limburgse bakker bijna verplicht om het iconische streekproduct naar een hoger plan te tillen. Voor het wereldrecord werd gewerkt met indrukwekkende hoeveelheden ingrediënten: 350 kilogram bloem, 600 eieren, 3,5 kilogram gist, 300 kilogram suiker en 530 kilogram abrikozen.
De montage van de vlaai bleek een technische uitdaging. “Het bakken verliep goed, maar de montage was een uitdaging op zich”, blikt Johan Nulens tevreden terug. “Dankzij de ervaring van Sébastien, de fantastische inzet van mijn team en de hulp van de leerlingen is het gelukt. Aan mijn stem hoor je dat we diep zijn gegaan. We gaan dit niet meer opnieuw doen, maar zijn ontzettend blij met het record!”
Bij het maken en verdelen van de recordvlaai kregen de bakkers hulp van leerlingen bakkerij van de Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad. “Voor onze leerlingen was dit een unieke ervaring”, zei hun leerkracht Marc Vanweerts. “Ze hebben vrijwillig hun zondag vrijgemaakt om mee te werken aan het wereldrecord. Dat we vandaag ook nog mogen helpen bij het aansnijden en uitdelen van de vlaai, is de spreekwoordelijke kers op de vlaai.”
De recordpoging is een symbolisch eerbetoon aan de oorsprong van de beurs, die zeventig jaar geleden startte als Brood- en Banketbakkersbeurs. Toch kijkt de jubilerende beurs vooral vooruit. “We hebben er uitdrukkelijk voor gekozen om niet al te zeer stil te staan bij het verleden, maar vooral te kijken wat we als sector in de nabije toekomst allemaal mogen verwachten”, aldus Marketing & Communication Manager Camiel de Hoen. Bezoekers worden dit jaar dan ook verwelkomd door een hologram en kunnen kennismaken met de nieuwste technieken voor de horeca.
De BBB Maastricht, die nog tot woensdag 8 oktober loopt, geldt als een cruciale ontmoetingsplek voor Nederlandse en Belgische horecaprofessionals. De beurs verwacht meer dan 350 exposanten en trekt jaarlijks ruim 14.000 bezoekers. Parallel aan de beurs vindt ook de uitreiking van de Michelin-sterren plaats, wat voor een extra stroom van gastronomisch publiek zorgt.
Na de officiële erkenning werd de recordvlaai aangesneden en uitgedeeld aan de bezoekers. Een deel van de vlaai, naar verwachting goed voor zo’n 9.000 stukken, werd ook gedoneerd aan ziekenhuizen en mensen in kwetsbare situaties in en rond Maastricht.
Bronnen:
- BBB Maastricht. (2025). BBB Maastricht. Geraadpleegd op 6 oktober 2025 van https://www.bbbmaastricht.nl/
- Horeca Magazine. (2025). BBB Maastricht gaat voor Guinness World Record met grootste vlaai uit Limburg ooit. Geraadpleegd op 6 oktober 2025 van https://www.horecamagazine.nl/nieuws/nieuws/20509/bbb-maastricht-gaat-voor-guinness-world-record-met-grootste-v
- Entreemagazine. (2025). Jubilerende horecavakbeurs BBB Maastricht kijkt vooruit. Geraadpleegd op 6 oktober 2025 van https://www.entreemagazine.nl/ondernemen/jubilerend-bbb-maastricht-kijkt-vooral-vooruit
Andy Vermaut +32499357495


