Heldhaftige tekenleraar ontmaskerd DOOR kATHELIJN VERVARCKE: Geheime boodschappen in kunstwerken

De tekenaar van het verzet brengt een aangrijpend oorlogsverhaal, nu te koop

Oostende in puin: De terugkeer van Emile Fryns
Uitgeverij Lannoo heeft “De tekenaar van het verzet” uitgebracht, geschreven door Kathelijn Vervarcke. Dit aangrijpende boek vertelt het waargebeurde verhaal van Emile Fryns, een tekenleraar uit Oostende en voormalig lid van het verzet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime boodschappen verstopte in zijn tekeningen om de Britse strijdkrachten te helpen.

De gevolgen van de Duitse bezetting
September 1945. De kuststad Oostende is onherkenbaar na vier jaar Duitse bezetting. Bombardementen hebben huizen verwoest, de kustlijn is bezaaid met verlaten bunkers, en prikkeldraad langs het strand herinnert de inwoners aan de oorlogsjaren. Emile Fryns keert terug uit gevangenschap, zwaar getroffen door de ontberingen in de concentratiekampen.
Een gevaarlijke missie
Emile verneemt bij zijn terugkeer het overlijden van zijn vriend en mede-verzetsstrijder, Honoré Houvenaghel. Ook de lege banken van zijn zes Joodse leerlingen confronteren hem met de gruweldaden van de nazi’s. Fryns werd in 1943 opgepakt op verdenking van zijn betrokkenheid bij het verzet. Zijn tekeningen bij een atlas van beschrijvende meetkunde werden beschouwd als geheime boodschappen voor de geallieerden. Hij werd naar het concentratiekamp Neuengamme gedeporteerd, waar hij de bevrijding in 1945 overleefde.

Geheime boodschappen in kunst
Heel dicthtbij de Atlantikwall codeerde Emile Fryns de positie van strandobstakels en verstopte andere geheime boodschappen in wiskundeboeken om deze informatie aan de Britten over te maken. Zijn moedige daden tijdens de oorlogsjaren worden nu onthuld in dit indrukwekkende boek.

Kathelijn Vervarcke: Schrijver en leerkracht
Kathelijn Vervarcke, vooral bekend om haar historische werken en theaterwandelingen over de kleine man in de Grote Oorlog, schrijft in “De tekenaar van het verzet” over de zoektocht van Fryns naar sporen van zijn Joodse leerlingen en zijn eigen strijd tijdens de oorlog. Vervarcke werkt als leerkracht Nederlands en zet zich in om jongeren en erfgoed te verbinden.
Het boek kan je via de onderstaande link hier bestellen:
https://www.lannoo.be/nl/de-tekenaar-van-het-verzet

Kathelijn Vervarcke is zeker niet de eerste de beste
Kathelijn Vervarcke is een befaamde Belgische auteur en scenarist, bekend om haar veelzijdige werk in zowel de literatuur als het theater. Ze studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent, waar ze haar passie voor literatuurgeschiedenis ontwikkelde. Haar schrijfsels focussen vaak op zware en maatschappelijke thema’s, geïnspireerd door historische gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen.
Carrière en Werk
Kathelijn Vervarcke heeft ook al verschillende andere boeken geschreven, waaronder “De tekenaar van het verzet”, een verhaal over een kunstschilder in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Andere werken zijn “Sneeuw in September” en “Tot de zon aan de horizon vriest”, Young Adult-romans die de uitdagingen van jongeren in moeilijke situaties behandelen. Ze is ook actief als scenarist bij de toneelgroep De Dakbroeders, gespecialiseerd in historisch locatietheater, met bekende producties als “De Tuin van de Eeuwigheid” en “Zij-kant van de Oorlog” enzoverder. Vervarcke’s werk behandelt maatschappelijke thema’s zoals reuma bij jongeren, psychische kwetsbaarheden, en de impact van oorlog. Haar romans “Sneeuw in September” en “Tot de zon aan de horizon vriest” belichten respectievelijk het leven van jonge mensen met reuma en de problemen van kinderen met psychisch zieke ouders. Haar bijdragen zijn bekroond met diverse prijzen, waaronder de Cultuurprijs van de Stad Oostende in 2022 en De Groene Pluim voor participatief onderwijs in 2023 voor het schrijfproject “Net Niet Kinderen”. Kathelijn Vervarcke streeft ernaar om de stem te geven aan mensen die vaak niet gehoord worden, zowel in haar literaire werk als in haar educatieve projecten, waarin ze jongeren aanmoedigt hun eigen verhalen te vertellen en te ontwikkelen.Kathelijn Vervarcke is zeer zeker een veelzijdige auteur en theatermaker en regisseur die zich inzet voor het vertellen van belangrijke maatschappelijke verhalen, variërend van historische romans tot educatieve projecten, met een focus op het geven van een stem aan de stemlozen.