Laatste happen van een legende “De Torre burger”: Een afscheid aan het Concertplein in Koekelare

14/06/2025
KOEKELARE – Vrijdag de dertiende juni, een datum omgeven door bijgeloof, bleek de perfecte avond voor een laatste ontmoeting met Dimitri Thoons culinaire meesterwerk. Terwijl de avondzon over het Concertplein scheen, stroomden tientallen gasten naar Roadhouse Foodbarn – niet afgeschrikt door oude volkswijsheden, maar aangetrokken door de onweerstaanbare belofte van de laatste Torre-burgers. Indegazette.be kon deze op uitnodiging van Rafäel Borra proeven in de Foodbarn.
Een monument op een bord
Toen de serveerster (de sympathieke Nancy) het bord presenteerde, was meteen duidelijk waarom deze creatie nooit in een foodtruck past. Tussen twee dikke plakken vers boerenbrood van Bakkerij De Torre 2.0 tegenover, verhief zich een imposant bouwwerk: een sappige Ierse steakburger overgoten met gesmolten Beemsterkaas, omhuld door een mantel van krokante bacon en Dimitri’s kenmerkende huisgemaakte barbecuesaus. Het geheel ademde ambacht – een tastbare vriendschapsband tussen slager-thuisbakker-traiteur Dimitri Thoon en bakker Rafäel Borra.
Smaaksensatie
De eerste hap was een openbaring. De bacon splinterde als glas onder de tanden, waarna de romige ziltigheid van de kaas en het diepe umami van het Ierse rundvlees zich vermengden met de zoet-rokerige saus. Het boerenbrood, stevig genoeg om niet te verpieteren, voegde een nootachtige ondertoon toe die alle elementen verbond. Geen fratsen, inderdaad – enkel eerlijk vakmanschap dat elk ingrediënt recht deed.
Ironie van het Lot
Er hing een bitterzoete sfeer in de Foodbarn. Tussen het gelach en het geklingel van glazen klonk voortdurend dezelfde vraag: “Waarom moet iets zo voortreffelijks verdwijnen?” Aan de grill bevestigde Dimitri Thoon met een berustende glimlach: “Een toren verhuis je niet. Deze combinatie van streekproducten en ruimte kunnen we nergens anders nabootsen.” De symboliek van de datum drong pas later door: op een dag die onheil voorspelt, proefde men hier iets dat binnenkort enkel in herinneringen voortleeft.
Culinair Afscheidscadeau
Recht tegenover de Foodbarn, achter het raam van Bakkerij De Torre 2.0, kwam Rafäel Borra naar ons toe en zorgde hij ervoor dat wij deze sensatie konden meemaken en dit als gulle weldoener, jawel een man om u tegen te zeggen. Hij is natuurlijk ook nu zelf de stille getuige van het succes van zijn brood in Thoons creatie. “Dit is mijn geschenk aan Koe(k)elare,” had de uitbater Dimitri Thoon eerder gezegd – en die avond voelde en smaakte als een echt waardig afscheid. Een deel gasten van heinde en verre deelden verhalen over eerdere bezoeken, terwijl nieuwkomers verwonderd hun eerste hap namen en nu pas beseffen, wat Koekelare zal missen, wanneer de zaak er binnen twee weken wordt gesloten.
De klok tikt Door
Gesloten… Ja inderdaad. Na 29 juni verruilt Dimitri Thoon deze muren voor zijn twee foodtrucks, die nu al tot augustus volgeboekt staan. Maar de Torre-burger blijft achter als een culinaire herinnering, want die zal je achteraf nooit meer ergens kunnen proeven. Het zijn de laatste momenten voor wie deze burger nog wil meemaken of wil verorberen ten minste, want ik kan dit na dit zelf te hebben geproefd nog moeilijk in woorden beschrijven . Voor al wie deze legende nog echt wil beleven, resten slechts elf avonden: vrijdag 14, zaterdag 15, zondag 16, en de weekenden van 21-23 en 28-29 juni, telkens tussen 17.30 en 22.00 uur. Daarna is het game over, nooit zal je nog ergens deze Torre-burger, een culinaire sensatie kunnen eten.
“Eén hap verandert in een verlangen naar meer,” klopt Thoons gevleugelde woord en dat kan ik zeer zeker beamen. Op vrijdag de dertiende bewees hij dat opnieuw – niet met spoken, maar met een afscheid dat smaakt naar weemoed.
Praktisch
- Locatie: Roadhouse Foodbarn, Concertplein, Koe(k)elare
- Data: Vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden t/m 29 juni 2025
- Reserveren: 0494 99 55 14 of roadhouse.foodbarn@gmail.com
- Meer informatie: www.foodbarn.be
Andy Vermaut