Oostendse erfgoedstrijd: Bouwplannen Thermae Palace stuiten op hevig verzet
Oostende in opstand tegen bouwplannen
OOSTENDE, 11 juli 2024 – De strijd om de toekomst van het historische Thermae Palace in Oostende heeft een nieuwe wending gekregen. VZW Dement Oostende, ondersteund door Het Verzet, Helpende Handjes en tientallen vrijwilligers, blijft zich verzetten tegen de geplande nieuwbouw van het stadsbestuur. De controversiële plannen, ontwikkeld in samenwerking met NV Restotel en de familie Vanmoerkerke, zijn bedoeld om de restauratie van het Thermae Palace en de Gaanderijen te financieren.
De geplande nieuwbouw, die zal worden uitgevoerd door een nieuw op te richten Projectvennootschap, zou ook Vlaamse subsidies van ongeveer 12 miljoen euro ontvangen. Deze plannen kregen al groen licht in de gemeenteraad op 18 december 2023. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de verhuizing van het museum Mu.ZEE, met een collectie van 8000 kunstwerken, naar het Thermae Palace. Dit zou gepaard gaan met het betalen van huurgelden aan de Projectvennootschap, terwijl publieke gronden en gebouwen voor een symbolische euro worden ingebracht.
Lokaal en nationaal verzet groeit
De bouwplannen hebben veel aandacht getrokken in de media, met publicaties in onder andere Knack, De Tijd, De Morgen en de Krant van West-Vlaanderen, en uitzendingen op Terzake (VRT) en Focus TV. Deze media-aandacht heeft bijgedragen aan het toenemende verzet onder de Oostendenaars en daarbuiten.
Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en erfgoedminister Matthias Diependaele (N-VA) hebben beiden erkend dat er een gebrek aan draagvlak is voor de nieuwbouw. Het stadsbestuur van Oostende (Open VLD, N-VA, CD&V en Groen) lijkt zich nu terug te trekken uit de oorspronkelijke plannen. Desondanks gaan de voorbereidingen voor de bouw door, zoals bleek uit de recente proefboringen op de Westelijke parking van het Thermae Palace.
Nieuwe ontwikkelingen en toekomstperspectieven
Gisteren, 10 juli, vonden er opnieuw proefboringen plaats om de draagkracht van de ondergrond te bepalen. Dit ondanks eerdere verklaringen die bedoeld waren om de publieke opinie te sussen. Minister Diependaele heeft in de pers verklaard dat hij geen parkeerplaatsen of gras wil beschermen, maar VZW Dement wijst erop dat het gaat om het behoud van het open zicht op een monumentaal landschap.
Vandaag, 11 juli, trekt VZW Dement de vergelijking met het beschermd gras rond de IJzertoren in Diksmuide, om het belang van het landschap rond het Thermae Palace te onderstrepen.
Het consortium rond VZW Dement schakelt nu een versnelling hoger. Tegen eind augustus zullen er op drie vlakken procedures en dossiers worden voorbereid. Op de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen op 26 augustus zal een van de interpellaties gaan over de ondertekende samenwerkingsovereenkomst voor de bouw op de Thermensite. Opmerkelijk is dat Groen, ooit een felle tegenstander van de plannen, nu deel uitmaakt van de coalitie die het project ondersteunt.