Taiwan versterkt toezicht met nieuwe wetgeving te midden van massale protesten

Afbeelding

Taipei, 31 mei 2024

De Taiwanese oppositiepartijen hebben een wet aangenomen die het toezicht van de wetgevende macht op de regering aanzienlijk versterkt. De wet, voorgesteld door de Kuomintang (KMT) en de Taiwan People’s Party (TPP), bevat wijzigingen aan de wet die de bevoegdheden van de wetgevende macht regelt. Deze hervormingen geven de wetgevende macht de macht om elk openbaar ambtenaar op te roepen om te getuigen voor een onderzoekscommissie en politieke benoemingen te bevestigen. Tevens moeten de president een jaarlijkse toespraak houden over de staat van de natie, gevolgd door een vraag-en-antwoordsessie met de wetgevers. De wet voorziet in boetes tot NT$200.000 (6.206 euro ) voor “minachting van de wetgevende macht”. Ook liegen voor de wetgevende macht is nu een strafbaar feit geworden, bestraft met een boete tot NT$200.000 en maximaal een jaar gevangenisstraf.

Massale protesten en publieke verdeeldheid

Deze wetgeving werd goedgekeurd te midden van grootschalige protesten. Op 28 mei verzamelden zich ongeveer 70.000 demonstranten in Taipei en duizenden meer in andere steden om te protesteren tegen de hervormingen. De demonstranten gebruikten slogans zoals “Ik minacht de wetgevende macht” en “geen discussie, geen democratie” om hun onvrede te uiten over de inhoud van de hervormingen en het gebrek aan discussie voor de stemming. Een peiling van de Taiwan Public Opinion Foundation toonde echter aan dat 57,5% van de Taiwanese respondenten de criminalisering van “minachting van de wetgevende macht” steunden.

Procedurele stappen en juridische uitdagingen

De wet wordt nu naar de uitvoerende macht (Executive Yuan, EY) gestuurd en uiteindelijk naar de president om ondertekend te worden. De EY heeft tien dagen om de wet goed te keuren of terug te sturen naar de wetgevende macht voor heroverweging. EY-president Cho Jung-tai heeft al aangegeven mogelijk om een tweede beoordeling van de wet te vragen, wat de invoering zou kunnen vertragen maar waarschijnlijk niet zal stoppen. De Democratische Progressieve Partij (DPP) overweegt een grondwettelijke uitdaging tegen de hervormingen. DPP-leiders beweren dat de nieuwe wet de wetgevende macht een ongrondwettelijke hoeveelheid macht over de regering geeft.

Reacties en politieke implicaties

De KMT en TPP beweren dat de hervormingen de democratie in Taiwan zullen versterken. KMT-voorzitter Eric Chu noemde de goedkeuring van de wet een “mijlpaal” voor de Taiwanese democratie, terwijl TPP-voorzitter Ko Wen-je zei dat hij nooit had gedacht dat de DPP zou proberen de hervormingen te blokkeren.

Steun van beroemdheden voor hereniging en politieke druk

Ondertussen deelden minstens 45 Taiwanese muzikanten, acteurs en andere beroemdheden een bericht van de Chinese staatstelevisie CCTV op het sociale mediaplatform Weibo ter ondersteuning van de “hereniging”. Het Taiwanese Ministerie van Cultuur verklaarde dat deze artiesten “geen keuze” hadden vanwege druk van China. De Chinese autoriteiten beweren echter dat de steun van de beroemdheden natuurlijke uitingen van hun ware gevoelens waren. De nieuwe wetgeving in Taiwan heeft geleid tot een verhitte politieke discussie en massale protesten. De komende weken zullen cruciaal zijn om te zien of de wet daadwerkelijk wordt ingevoerd en welke invloed dit zal hebben op de politieke dynamiek in Taiwan.

Foto: X @DominoTheoryMag & Pexels