Mechelen, 23 april 2024 – Afgelopen 23 april werd in Mechelen een invloedrijke conferentie gehouden die door de Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie werd georganiseerd, in samenwerking met Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, en Be-cause health, het Belgisch Platform voor Mondiale Gezondheid. Deze conferentie, getiteld ‘Gezondheidsgelijkheid en versterking van gezondheidssystemen’, streefde naar het versterken van de gezondheidssystemen en het bereiken van universele gezondheidsdekking (UHC), met nadruk op gezondheidsfinanciering, sociale participatie en burgermaatschappij.

Versterken van wereldwijde gezondheidssystemen

Meer dan 250 beleidsmakers, academici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Europa en Afrika kwamen samen om inzichten en expertise te delen. De bijeenkomst was een vervolg op eerdere succesvolle ministeriële missies en hoog niveau bijeenkomsten over wereldwijde gezondheid tussen de EU en de Afrikaanse Unie, zoals die in Addis Abeba en Brussel.

Uitdagingen en kansen in gezondheidszorg

De COVID-19 pandemie heeft de reeds bestaande fragiliteiten in gezondheidssystemen blootgelegd en verergerd. Andere gezondheidsfactoren zoals klimaatverandering, milieuonrust, ongezonde voeding en financiële onzekerheid, dragen ook bij aan de uitdagingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ontvangt de helft van de wereldbevolking geen essentiële gezondheidszorgdiensten. Er is een wereldwijd tekort van 523 miljoen mensen die geen toegang hebben tot kwalitatief goede essentiële gezondheidsdiensten en medicijnen.

Rol van de Europese Unie

De Europese Unie speelt een leidende rol in het versterken van nationale gezondheidssystemen, wat een sleutelprioriteit is van de nieuwe EU-strategie voor wereldwijde gezondheid, een belangrijk onderdeel van de Europese Gezondheidsunie en de Global Gateway Strategie. De focus ligt op het uitbreiden van toegang tot basis- en essentiële gezondheidsdiensten, het aanmoedigen van investeringen in gezondheidssystemen en het ondersteunen van sociale en maatschappelijke participatie in gezondheidsprocessen en beleidsvorming.

Belangrijke uitspraken en deelnemers

Verschillende hoge vertegenwoordigers namen deel aan de conferentie, waaronder mevrouw Caroline Gennez, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, en Jean Vanwetter, CEO van Enabel. Er werd benadrukt dat gezondheid als recht moet worden gezien, gebaseerd op het AAAAQ-principe: betaalbare, toegankelijke, beschikbare en acceptabele gezondheidsdiensten en producten van gegarandeerde kwaliteit voor iedereen. De conferentie eindigde met een oproep tot actie aan de EU en haar lidstaten vanuit de burgermaatschappij om het recht op gezondheid voor iedereen, gebaseerd op principes van gelijkheid en inclusiviteit binnen EU-gezondheidsbeleid, opnieuw te bevestigen.

Auteur Tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be