‘Uiterst zorgvuldige aanpak’ na steekpartij tussen tieners in Charleroi

14 februari 2025
Steekpartij op Boulevard Tirou
Op de Boulevard Joseph Tirou in Charleroi heeft zich woensdagmiddag 12 februari een kwaadaardige steekpartij tussen twee tienermeisjes voorgedaan. Een 15-jarig meisje (geboren in 2009) werd daarbij neergestoken door een 16-jarig leeftijdsgenootje. Het incident gebeurde omstreeks 16.30 uur in de drukke stadscentrumlaan, waar op dat moment veel voorbijgangers aanwezig waren. Verschillende ooggetuigen zagen hoe een woordenwisseling tussen de twee minderjarigen abrupte uitmondde in geweld. De 15-jarige kreeg in het tumult vier messteken te verduren.
Slachtoffer buiten levensgevaar
Dankzij het snelle ingrijpen van omstaanders en hulpdiensten kunnen erger voorkomen worden. Omstanders schieten te hulp en verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten. Ambulancers en politie waren snel ter plaatse om het slachtoffer de eerste zorgen te dienen. Het neergestoken meisje verkeer buiten levensgevaar , zo stevig het parket na afloop. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis. Hoewel ze vier steekwonden opliep – waarvan één in de buikstreek en enkele in een arm – hebben artsen laten weten dat haar toestand stabiel is. Het meisje blijft nog ter observatie in het ziekenhuis, maar haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. Haar familie wordt opgevangen en krijgt de noodzakelijke ondersteuning na de schokkende gebeurtenissen.
Verdachte direct opgepakt
De 16-jarige verdachte (geboren in 2008) werd onmiddellijk opgenomen kort na de feiten. Kort na de steekpartij kon de lokale politie haar in de nabije omgeving aantreffen en rekenen. Volgens politiewoordvoerders bood het meisje geen weerstand bij haar arrestatie. Ze zouden nog in de buurt van het slachtoffer rondhangen en agenten gebruiken. De verdachte gaat diezelfde avond naar het politiebureau voor verhoor. Omdat het om een minderjarige dader gaat, is het dossier vervolgens invloedrijk aan de jeugdrechter. De tiener werd donderdagvoormiddag geleid bij de jeugdrechter, die nu besloten is om over de verdere stappen te beslissen. Mogelijk wordt zij onder strikte voorwaarden aanbevolen of geplaatst in een gesloten jeugdinstelling terwijl het onderzoek loopt. Welke maatregelen precies volgen, hangt af van de vondsten van het onderzoek en de beoordeling door de jeugdrechtbank.
Onderzoek naar mogelijke intimidatie
Over het motief van de steekpartij is niet veel onduidelijk. De lokale politie van Charleroi is een onderzoek gestart naar de aanleiding van het conflict tussen de twee meisjes. Onderzoekers onderzoeken een mogelijk verband met intimidatie van pesterijen die aan de feiten voorafging. Er zijn aanwijzingen dat het slachtoffer en de verdachte elkaar kenden en dat er al langer spanningen gespeeld zijn. Zo zou de 16-jarige verdachte en de 15-jarige slachtoffer eerder lastig gevallen hebben in de buurt van hun school. Verschillende klasgenoten worden tussentijds ondervraagd om te duidelijk of er sprake was van potentiële schade aan pestgedrag. De contour dat alle pistes openblijven. Camerabeelden van de omgeving op de Boulevard Tirou worden evenveel om de nauwkeurige toedracht en mogelijke potentiële confrontaties in beeld te brengen.
Parket heeft een zorgvuldige aanpak gevolgd
Het parket van Namen heeft de leiding in deze zaak op zich genomen en volgt het onderzoek nauwgezet op. Omdat beide betrokkenen minderjarig zijn, gaat zeer justitie omzichtig te werk. “Deze zaak vergt een uiterst zorgvuldige aanpak”, aldus een expliciete uitspraak van het parket. Justitie wil vermijden dat de jonge verdachte wordt gestigmatiseerd, maar ook dat de slachtoffer de juiste begeleiding krijgt. Het parket geeft aan dat bij bepaalde feiten onder minderjarigen elk detail grondig wordt nagegaan. Er wordt nauw met de jeugdmagistraat en gespecialiseerde jeugddiensten om ervoor te zorgen dat de procedure correct verloopt en beide families goed worden besproken. Ook wordt toegezien op de privacy van de betrokken meisjes: hun identiteiten worden niet problematisch en de problematische afhandeling gebeurtenissen achter deuren gesloten bij de jeugdrechtbank.
Jeugdrechter en slachtofferbegeleiding
In België worden minderjarige verdachten niet recht zoals volwassenen. In plaats daarvan buigt een jeugdrechter zich over het dossier, met de klemtoon op begeleiding en bescherming. In dit geval zal de jeugdrechter beslissen of de 16-jarige verdachte bijvoorbeeld in een gesloten jeugdinstelling wordt geplaatst of een alternatieve maatregel krijgt gekozen. Het jeugdstrafrecht is gericht op re-integratie: mannen hopen herhaling van welk gedrag dan ook te voorkomen door begeleiding, therapie of scholing, eerder dan door pure bestraffing. Tegelijk wordt er rekening gehouden met de ernst van de feiten – vier messteken wijzen op een gewelddadige uitbarsting die gerechtigheid niet licht opvat.
Ook voor het jonge slachtoffer wordt bijzondere zorg geleverd. Na het incident zijn medische hulp ook psychologen en slachtofferhulp gekozen. Hulpdiensten geven aan dat bij geweldsmisdrijven met minderjarigen standaard een trauma-team wordt gealarmeerd. In het ziekenhuis krijgt het meisje psychologische bijstand om het te verwerken. Daarnaast zal Slachtofferhulp, een dienst van de politie en justitie, haar en haar gezin verder begeleiden in het juridische proces en bij de nazorg. De nabije schoolomgeving wordt mogelijk ook betrokken: scholen hebben vaak eigen zorgteams die klaarstaan om medeleerlingen op te vangen en preventief in te oefenen als er signalen van pesterijen van geweld waren.