Van Gaza naar Gent: een overlevingstocht door oorlog naar een nieuw begin

11 november 2024

Een indrukwekkende bijdrage aan Vredesdag Aan de IJzer ‘Reveil’

Op maandag 11 november kwamen mensen samen in de Crypte van de IJzertoren om de gesneuvelde soldaten en burgers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Een van de sprekers was Ibrahim, die enkele jaren geleden vanuit Palestina naar België vluchtte en nu een nieuw leven opbouwt in Gent. Tijdens het evenement deelde hij zijn aangrijpende levensverhaal met het publiek, waarin hij vertelde over zijn reis van Gaza naar België en de vele ontberingen die hij onderweg trotseerde.

Van jeugd in conflict tot begeleider en chef-kok in België

Opgegroeid in Gaza, waar conflict en tekorten aan voorzieningen het dagelijks leven bepaalden, moest Ibrahim vanaf jonge leeftijd vechten om zijn familie te ondersteunen. Als jongste van dertien kinderen werkte hij al op jonge leeftijd om het gezin te helpen. Na het overlijden van zijn vader en de verslechterende situatie in Gaza besloot hij in 2016 te vluchten, eerst naar Turkije en uiteindelijk naar België. De reis was levensgevaarlijk, maar eenmaal in België vond hij in Gent een nieuwe thuis.

In Gent vond Ibrahim niet alleen rust, maar ook een plek waar hij zijn liefde voor koken verder kon ontwikkelen. Tijdens zomerkampen met Westhoek Vredeshoek nam hij deel als begeleider en chef-kok en introduceerde hij zijn kampgenoten in de geuren en smaken van de Palestijnse keuken. Zijn bijdrage als begeleider werd gewaardeerd, en Ibrahim is nu een vaste kracht tijdens de jaarlijkse zomerkampen.

Samenwerking met Santiago: een verhaal in muziek en smaak

Tijdens het herdenkingsevenement werd Ibrahim bijgestaan door zijn vriend Santiago, een muzikant uit Colombia die ook zijn plek vond in Gent. Santiago, die Ibrahim ontmoette kort na zijn aankomst in België, gaf muzikale vorm aan de belangrijke momenten in Ibrahim’s levensverhaal. De combinatie van verhaal en muziek maakte de presentatie tot een ontroerende ervaring voor het aanwezige publiek.

Een betekenisvolle afsluiting met Palestijnse smaken

Na zijn verhaal konden de aanwezigen genieten van een soepje, speciaal bereid door Ibrahim als eerbetoon aan zijn culturele achtergrond en als brug naar zijn nieuwe leven in België. Het gerecht werd hartelijk ontvangen en symboliseerde de verbinding tussen Ibrahim’s verleden en zijn toekomst in België.

Herinneringen aan Gaza en de hoop op vrede

Ondanks zijn nieuwe leven in Gent blijven Ibrahim’s gedachten bij zijn familie in Gaza. Zijn verhaal op de “Vredesdag Aan de IJzer” liet niet alleen de veerkracht zien die nodig was om zijn dromen te verwezenlijken, maar ook zijn hoop op een vreedzame toekomst voor zijn familie en vrienden die hij achterliet.