Paul De Belder van vzw Aan de IJzer deelt een krachtige boodschap van vrede en verbondenheid
Op 11 november sprak Paul De Belder, voorzitter van de raad van bestuur van vzw Aan de IJzer, tijdens de jaarlijkse herdenking in de Westhoek. Met een indringende en hoopvolle oproep eerde hij de slachtoffers van de Groote Oorlog en stond hij stil bij álle slachtoffers van oorlog en geweld. Zijn boodschap legde de nadruk op inclusiviteit en vrijheid als basis voor een rechtvaardige vrede, voor alle volken, los van grenzen of afkomst.
Herinnering aan de Groote Oorlog: een gedeelde geschiedenis als fundament voor vrede
De Eerste Wereldoorlog maakte van deze regio een strijdtoneel waar honderdduizenden soldaten en burgers het leven verloren. Vandaag zijn het de musea, monumenten en begraafplaatsen die herinneren aan de immense tol van de oorlog. In zijn toespraak onderstreepte Paul De Belder het belang van deze herinnering en van de jaarlijkse zomerkampen in de Westhoek, waar jongeren worden verbonden met de geschiedenis van de streek. In het kader van Westhoek Vredeshoek leren nieuwkomers en lokale jongeren van elkaar en ontdekken ze de waarde van vrede en verbondenheid. Jongeren uit eerdere edities zijn intussen zelf begeleiders geworden voor nieuwe deelnemers, wat de groei en impact van dit initiatief benadrukt.
Gastvrijheid als weg naar vrede: het werk van Westhoek Vredeshoek
Westhoek Vredeshoek, een samenwerkingsverband tussen vzw Aan de IJzer, Moeders voor Vrede, Wakker Voor Vrede, Vredesstad Ieper en de dienst Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen, heeft vijf kernwaarden ontwikkeld die aansluiten bij het vredes-DNA van de regio. Deze omvatten geweldloosheid, kernwapenvrije initiatieven, ecologisch bewustzijn, ambassadeurschap voor vrede en gastvrijheid. Door middel van deze projecten zet Paul De Belder, samen met de partners, zich in voor een samenleving geworteld in rechtvaardige vrede en begrip, waarin iedereen een rol kan spelen.
Ibrahim en Santiago brengen een boodschap van hoop en wederzijds begrip
Tijdens de herdenking kreeg Ibrahim, een begeleider van de zomerkampen, de gelegenheid om zijn verhaal te delen. Ooit vluchteling, woont Ibrahim nu in België, waar hij met veel passie jonge deelnemers van Westhoek Vredeshoek begeleidt. Hij werd bijgestaan door zijn vriend Santiago, een Colombiaanse dichter en eveneens begeleider, die met poëzie het publiek raakte. De verhalen van Ibrahim en Santiago werden begeleid door muzikale omlijsting van Diksmuideling Thijs Remaut. Zo kreeg deze herdenking, mede dankzij het initiatief van Paul De Belder, een unieke dimensie die verschillende generaties en culturen verbindt in een gedeelde visie van hoop en vrede.