Verborgen schatten in Maasmechelen: eeuwenoude geschiedenis blootgelegd

30 november 2024

Nieuwe pleinen, oude verhalen: archeologisch onderzoek in Leut, Meeswijk en Vucht

De dorpspleinen van Leut, Meeswijk en Vucht in Maasmechelen ondergaan binnenkort een volledige herinrichting. Deze transformatie, die start in 2025, gaat verder dan vergroening en modernisering: het biedt een unieke blik op de duizenden jaren oude geschiedenis van de Maasvallei. Bij het voorbereidende archeologische onderzoek werden al opmerkelijke vondsten gedaan die het historische belang van de regio onderstrepen.

Archeologienota’s leggen verleden bloot

In het kader van het landinrichtingsproject ‘Heerlyck Meeswijk, Leut en Vucht’ werden uitgebreide archeologienota’s opgesteld. Deze zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en eerdere opgravingen, aangevuld met een nog uit te voeren proefsleuvenonderzoek in Leut. De Maasvallei, met haar rijke ondergrond van vuursteen, zuiver water en een strategische ligging als migratieroute, blijkt al millennia een toevluchtsoord voor mens en dier. Sporen van Neanderthalers, jagers-verzamelaars, Romeinen en Vikingen zijn allemaal terug te vinden in deze regio.

Unieke vondsten: van vuursteen tot een geroosterde hazelnoot

Tijdens het vooronderzoek op het plein van Vucht werden opmerkelijke ontdekkingen gedaan, zoals vuursteenartefacten uit de steentijd en een 12.000 jaar oude geroosterde hazelnootdop. Verder wijzen archeologische sporen op de aanwezigheid van een winterkamp van Vikingen. Deze vondsten, samen met bewijs van Romeinse villa’s en middeleeuwse dorpen, maken dit gebied tot een ware schatkamer van de Belgische geschiedenis.

Herinrichting met oog voor erfgoed

De heraanleg van de pleinen start in Meeswijk in 2025, gevolgd door Leut in het najaar van datzelfde jaar en Vucht in 2026. Tijdens deze werkzaamheden zal intensief archeologisch onderzoek worden uitgevoerd om zoveel mogelijk historische sporen te documenteren en te bewaren. Na afronding krijgen de pleinen een groene en moderne inrichting die aansluit bij de wensen van de bewoners, zonder het erfgoed uit het oog te verliezen.

De resultaten van het archeologische werk zullen in een latere fase worden ontsloten voor het grote publiek. Zo krijgen inwoners en bezoekers een beter inzicht in het rijke verleden van deze Maasdorpjes.

Meer info

www.vlm.be