Verkeersborden in Diksmuide nog steeds omgekeerd na boerenprotesten: OPPOSITIELEIDER kURT VANLERBERGHE (vooruit) eist snelle actie

Diksmuide, 24 juni 2024

Protestactie van boeren leidt tot juridische verwikkelingen

Deze opmerkelijke zaak in Pervijze, bij Diksmuide had al eerder diverse krantenkoppen gevuld, zorgde dus niet alleen voor opschudding in de rechtbank, maar nu op maandag 24 juni 2024 ook in de gemeenteraad van Diksmuide. Een 51-jarige man uit Zedelgem, die op 2 februari met 86 kilometer per uur door de Nieuwpoortstraat reed waar slechts 50 kilometer per uur is toegestaan, kan immers mogelijk een lichtere boete krijgen. Dit is het gevolg van een protestactie van boze boeren eerder dit jaar, waarbij verkeersborden ondersteboven werden gehangen.Begin dit jaar hingen boeren in protest tegen het landbouwbeleid tal van verkeersborden ondersteboven, onder meer in de Westhoek. Deze actie leidde tot veel kritiek van het agentschap Wegen en Verkeer, dat waarschuwde voor de gevaren voor de verkeersveiligheid. Nu gebruikt een hardrijder uit Zedelgem deze actie om een lichtere straf te vragen voor zijn snelheidsovertreding.

Onduidelijke verkeerssituatie in Pervijze

De man uit Zedelgem werd geflitst toen hij aan 86 kilometer per uur reed in de Nieuwpoortstraat in Pervijze, een zone waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Hij beweert echter dat hij niet wist dat hij in een bebouwde kom reed omdat het verkeersbord ondersteboven hing. Volgens zijn advocaat Thomas Bailleul had de man oprecht niet door dat hij te snel reed. In een tussenvonnis lijkt de rechter de man gelijk te geven en heeft het openbaar ministerie gevraagd om te onderzoeken welke snelheidsbeperking van toepassing was op de plek waar de Zedelgemnaar werd geflitst. Als blijkt dat er geen andere borden of wegmarkeringen waren die de bebouwde kom of de beperking van 50 kilometer per uur aangeven, is de kans groot dat de man slechts beboet wordt voor een overtreding in een zone 70, wat een aanzienlijk lichtere straf betekent.

Vervolg van de zaak op 9 september

De zaak wordt op 9 september verdergezet, waarbij duidelijk zal worden of de man daadwerkelijk een lichtere boete krijgt vanwege de omgekeerde verkeersborden. Dit incident onderstreept de impact van de protestactie en roept vragen op over de gevolgen van dergelijke acties voor de verkeersveiligheid en de rechtsgang.

Oppositieleider kaart nu op de gemeenteraad van Diksmuide het probleem van de omgekeerde verkeersborden aan

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 juni 2024 in Diksmuide heeft oppositieleider Kurt Vanlerberghe (Vooruit) het probleem van de omgekeerde verkeersborden, veroorzaakt door boerenprotesten eerder dit jaar, onder de aandacht gebracht. Diverse raadsleden benadrukten de noodzaak om de situatie snel te herstellen.

Probleem bij Pervijze en andere locaties

Het meest prominente voorbeeld is het verkeersbord bij het binnenkomen van Pervijze, komende van Veurne, dat nog steeds omgekeerd hangt. Dit werd onder de aandacht gebracht tijdens de verkeersraad. Ook in Sint-Jacobskapelle, bij het binnenrijden van het dorp vanaf de IJzer in de Sint-Jacobsstraat, hangt het bord ‘bebouwde kom’ nog steeds omgekeerd.

Juridische gevolgen

De omgekeerde verkeersborden hebben geleid tot juridische complicaties. Recentelijk werd in de media gemeld dat snelheidsovertredingen, begaan op basis van deze verkeerd geplaatste borden, niet kunnen leiden tot een veroordeling omdat de borden niet rechtsgeldig zijn geplaatst. Dit heeft geleid tot vrijspraak voor diverse overtreders.

Raadsleden eisen actie

Kurt Vanlerberghe benadrukte tijdens de vergadering dat het bord in Sint-Jacobskappele nog steeds omgekeerd hangt en riep de stadsdiensten op om dit probleem beter te controleren. Lies Laridon, de burgemeester, verzekerde de raad dat de stadsdiensten de opdracht hebben gekregen om de borden weer correct op te hangen. Kurt heeft op de gemeenteraad een dringende oproep gedaan aan de stadsdiensten om alle omgekeerde verkeersborden zo snel mogelijk weer correct te plaatsen en burgemeester Lies Laridon bevestigt dat dit in orde zal komen. Dit punt is dus echt essentieel om verdere juridische complicaties te voorkomen en de verkeersveiligheid in de stad te waarborgen.Het is van groot belang dat de stadsdiensten van Diksmuide snel en effectief handelen om de omgekeerde verkeersborden te corrigeren. Dit voorkomt niet alleen juridische problemen maar zorgt ook voor duidelijkheid en veiligheid op de weg.