Verzet in Syrië zet regime onder druk: oppositie verovert Aleppo-stad in verrassende aanval

30 november 2024

Oppositie boekt terreinwinst: Aleppo voor het eerst sinds 2016 opnieuw strijdtoneel

Syrische oppositiegroepen hebben in een grootschalige offensief verrassend terrein gewonnen en delen van Aleppo-stad heroverd. De aanval, die op 27 november begon, heeft geleid tot de inname van diverse dorpen en strategische posities. Dit markeert een belangrijke ontwikkeling in de Syrische burgeroorlog, aangezien Aleppo sinds 2016 stevig in handen was van het regime van Bashar al-Assad.

Gecoördineerde aanval leidt tot snelle opmars

Het offensief werd geleid door Fateh Mubin, een oppositiegroep gevestigd in de door Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) gecontroleerde provincie Idlib. Op 28 november maakte de groep bekend dat ze dertien dorpen in het westen van Aleppo volledig onder controle heeft gekregen. Ze hebben de regio uitgeroepen tot een “gesloten militair gebied.” Naast het veroveren van grondgebied hebben oppositietroepen militaire voertuigen en wapens, waaronder antitankraketten en draagbare luchtafweersystemen, buitgemaakt van het Syrische Arabische Leger (SAA).

Lokale bronnen meldden dat oppositietroepen meer dan twintig pro-regime soldaten hebben gevangengenomen. Op 29 november bereikten de troepen de westelijke delen van Aleppo-stad en rukten verder op naar het stadscentrum. Beelden op sociale media tonen oppositietroepen bij een militair hospitaal, een politiehoofdkwartier en het gemeentelijk gebouw van Aleppo.

Regime en bondgenoten in het defensief

De aanval heeft het Syrische regime volledig verrast. Pro-regime troepen, waaronder de SAA, slaagden er niet in om een effectieve verdediging op te zetten. SAA-gerelateerde bronnen gaven aan dat de oppositie numeriek in het voordeel is. Er zijn berichten dat SAA-eenheden zich hebben teruggetrokken richting al-Safirah, ten zuidoosten van Aleppo-stad, al zijn deze nog niet bevestigd.

Om de oppositie te stoppen, voerden Russische strijdkrachten meerdere luchtaanvallen uit, deels in samenwerking met het Syrische leger. Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, benadrukte dat Moskou de soevereiniteit van Syrië ondersteunt en Assad steunt bij het heroveren van het verloren gebied.

Iran onder vuur na dood van hooggeplaatste officier

Tijdens de opmars van de oppositie kwam Brigadier-Generaal Kiomars Pour Hashemi van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) om het leven. Hashemi was militair adviseur voor het Syrische regime. Op 29 november woonde IRGC-commandant Hossein Salami een herdenkingsceremonie voor Hashemi bij in Teheran.

De aanval heeft geleid tot beschuldigingen vanuit Iran en pro-Iraanse milities richting de Verenigde Staten en Israël. Iraanse functionarissen riepen op tot gecoördineerde actie om het offensief te stoppen. Milities zoals Harakat Hezbollah al Nujaba en Kataib Sayyida al Shuhada beweerden dat Israël achter de aanval zit en beloofden actie tegen de oppositie.

Politieke implicaties en de toekomst van Syrië

Het offensief laat zien dat oppositiegroepen, ondanks jarenlange verliezen, nog steeds in staat zijn tot grootschalige militaire operaties. De internationale dimensie van het conflict wordt versterkt door de betrokkenheid van Rusland, Iran en diverse Iraanse milities. Terwijl het Syrische regime worstelt met interne en externe druk, blijft de toekomst van het land onvoorspelbaar.

Info via Institute of War