Zes verrassende openruimteparels beloven frisse wind in Antwerpse Zuidrand

25 december 2024
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) maakte op 12 december 2024 bekend dat zes lokale projecten in de Antwerpse Zuidrand de status van Openruimteparel krijgen. In totaal wordt 118.535 euro geïnvesteerd om wateroverlast en droogte aan te pakken, en tegelijk natuur, landbouw en recreatie te bevorderen. Deze initiatieven vormen een onderdeel van het Landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand, dat sinds 20 november 2023 officieel van start ging.
Waarom deze openruimteparels?
De Antwerpse Zuidrand is versnipperd door wegen en lintbebouwing, maar telt ook waardevolle groene gebieden. De VLM wil deze ruimten sterker maken door intensief samen te werken met verschillende partners. In februari van dit jaar werd daarom een oproep gelanceerd voor kleine, lokale initiatieven. Zes voorstellen zijn nu goedgekeurd, elk met een focus op waterbeheer, biodiversiteit en landbouwontwikkeling.
Project 1: Kleine Struisbeek in Wilrijk
In de omgeving van de Kleine Struisbeek wordt extra wateropvang voorzien om periodes van regenval en droogte beter te beheersen. Tegelijk krijgen planten en dieren meer ruimte in dit vernieuwde landschap. Ook het Geitenpad wordt verbeterd voor wandelaars en fietsers. De Provincie Antwerpen neemt de uitvoering op zich, samen met Natuurpunt en Atlas Copco.
Project 2: Gasthuishoeve Boshoek in Hove
Rond de Gasthuishoeve wordt het kleinschalige landbouwlandschap versterkt. Er komt onder meer een herstelde poel, een bomenrij en landschappelijke inkleding van de bedrijfsgebouwen. De omgeving profiteert van groenbeheer en er ontstaan mogelijkheden voor landbouweducatie. Stichting Kempens Landschap werkt hieraan, met medewerking van de Gasthuishoeve Boshoek en Regionaal Landschap Rivierenland.
Project 3: Heilige Geestbos in Kontich
In het Heilige Geestbos wordt waterretentie doorgevoerd via hermeandering, zodat water langer wordt vastgehouden. Dit kan landbouwers helpen met buffercapaciteit bij extreme weersomstandigheden. Daarnaast wordt een ontbrekend wandelpad aangelegd om een breed netwerk van paden te vervolledigen. Natuurpunt, de gemeente Kontich en Pidpa werken aan de realisatie.
Project 4: Boniverlei in Edegem
Op de kruising van de Boniverlei en de Buizegemlei wordt een verharde zone omgevormd tot een wadi. Deze ingreep laat neerslag geleidelijk in de bodem zakken en zorgt voor een groener straatbeeld. De aanplant van bomen en struiken bevordert de leefbaarheid. Dit initiatief maakt deel uit van de herinrichting door Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en wordt uitgevoerd door de gemeente Edegem, met steun van AWV en Regionaal Landschap Rivierenland.
Project 5: Struisbeekvallei in Wilrijk
De Stad Antwerpen en het district Wilrijk stellen een beheerplan op en graven twee extra poelen uit om de kamsalamander in stand te houden. Ook bestaande poelen worden beter beheerd om de populatie te ondersteunen. Natuurpunt is partner in dit initiatief, dat de achteruitgang van de soort probeert te stoppen.
Project 6: Speelstek, Reuzeplek! in Wilrijk
Een jeugdvereniging in Wilrijk gaat een parkeerterrein ontharden en inrichten als wadi met inheems, eetbaar groen en speelfaciliteiten. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke omgeving voor ongeveer tweehonderd kinderen en jongeren. De scoutsvereniging ‘28 Zaoeja’ neemt de uitvoering op zich, in samenspraak met de eigenaar van de grond en United Care vzw.
Uitvoering en ondersteuning
De geselecteerde projecten moeten uiterlijk eind 2026 voltooid zijn. Ze worden uitgevoerd door uiteenlopende organisaties, vaak in nauwe samenwerking met lokale overheden en verenigingen. De VLM houdt het overzicht en biedt ondersteuning waar nodig, om de Antwerpse Zuidrand beter voor te bereiden op klimaatverandering.

Praktische informatie en contact
Vragen over de projecten of het Landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand kunnen gesteld worden aan de Vlaamse Landmaatschappij. Er is aanvullende informatie beschikbaar over de uitvoeringstermijnen en de rol van alle betrokken partijen. Voor meer details kunnen belangstellenden terecht op www.vlm.be.