Dreiging van nieuwe Russische raketten: Wat betekent dit voor de wereld?

Poetin geeft bevel voor productie en inzet van nucleaire raketten

Moskou, 28 juni 2024 – De Russische president Vladimir Poetin heeft de productie en inzet van nucleaire korte- en middellangeafstandsraketten bevolen. Deze stap volgt op de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het INF-verdrag in 2019, en lijkt een poging van het Kremlin om het Westen te beïnvloeden.

Historie van het INF-verdrag

Het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag, ondertekend in 1987, verbood de productie en inzet van landgebaseerde raketten met een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer. De VS trok zich in 2019 terug uit het verdrag, waarbij ze Rusland beschuldigden van schendingen met de ontwikkeling en inzet van 9M729 (SSC-8) raketten. Rusland reageerde hierop door zijn eigen deelname aan het verdrag op te schorten.

Amerikaanse militaire oefeningen als aanleiding

Poetin verwees specifiek naar twee Amerikaanse militaire oefeningen in 2024: één op 11 april met de Filipijnen in Noord-Luzon, en een andere van 3-5 mei met Denemarken nabij het eiland Bornholm. Beide oefeningen betrokken de Typhon Medium Range Capability (MRC) launcher, die SM-6 en Tomahawk raketten kan lanceren. Deze raketten hebben een respectievelijk bereik van 370 en 2.500 kilometer.

Geopolitieke implicaties en reflexieve controle

De oefeningen worden door Poetin mogelijk gebruikt als excuus voor een bredere strategie om westerse militaire steun aan Oekraïne te ontmoedigen. De Amerikaanse oefeningen zouden wapens kunnen omvatten die een bedreiging voor Rusland vormen, met name vanuit locaties zoals het eiland Bornholm, dat ongeveer 300 kilometer van Kaliningrad en 1.400 kilometer van Moskou ligt.

Reactie van China en de Euraziatische veiligheidsarchitectuur

Poetin’s veroordeling volgt op een vertraagde afkeuring door China van de Amerikaanse oefening in Noord-Luzon op 30 mei. Dit kan deel uitmaken van een poging om een coalitie van staten te vormen ter ondersteuning van een nieuwe “Euraziatische veiligheidsarchitectuur”. Het Kremlin blijft het nucleaire conflict met het Westen aanwakkeren om het Westen te ontmoedigen Oekraïne verder te steunen.