Klimaatcrisis vereist directe actie: eerste Europese klimaatrisicoanalyse onder Belgisch voorzitterschap van de Europese unie

Nieuw centrum speelt cruciale rol in klimaatbestendigheid van België en Europa

Brussel, 22 april – In het licht van de Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, werd het nieuwe Belgische Centrum voor Klimaat- en Milieurisicoanalyse (CERAC) geopend. Dit centrum zal voornamelijk focussen op de analyse van klimaatrisico’s en de gevolgen van biodiversiteitsverlies op de middellange en lange termijn. Op 22 april werd het evenement “Veerkracht door klimaat- en milieurisicoanalyse” gehouden om deze thema’s te benadrukken en om de bevindingen van de eerste Europese Klimaatrisicoanalyse (EUCRA) te presenteren.

De alarmerende bevindingen van de EUCRA

Volgens het rapport van de Europese Milieuagentschap (EEA) was 2023 het warmste jaar ooit gemeten, met een gemiddelde wereldtemperatuur die 1,5°C hoger ligt dan de pre-industriële niveaus. Europa wordt gepresenteerd als het continent dat het snelst opwarmt, met significante dreigingen voor de energie- en voedselzekerheid, ecosystemen, infrastructuur, waterbronnen, financiële stabiliteit en volksgezondheid.

Impact op de gezondheid en economie niet te onderschatten

De EUCRA benadrukt dat de klimaatrisico’s al kritische niveaus hebben bereikt die catastrofaal kunnen worden zonder dringende en beslissende acties. De directeur van het EEA, Leena Ylä-Mononen, drong aan op onmiddellijke actie van zowel Europese als nationale beleidsmakers om deze risico’s door ambitieuze emissiereducties en adaptatiestrategieën aan te pakken.

Het Belgische CERAC: Een nieuw tijdperk van preventie en veiligheid

Luc Bas, directeur van CERAC, legde uit dat het centrum zich zal richten op het voorkomen en beveiligen tegen toenemende milieustoringen. “Ons doel is niet crisisbeheer, maar het proactief in kaart brengen van risico’s en het adviseren van de Belgische Nationale Veiligheidsraad”, zei hij.

Versterkte samenwerking tussen België en Europa

De samenwerking tussen CERAC en EEA tijdens dit evenement benadrukte hun gezamenlijke doel om de klimaat- en milieubestendigheid in Europa te vergroten. Dit partnerschap zal blijven streven naar verbeterde inzichten en aanpakken van de dringende klimaatrisico’s in Europa.

Belangrijke cijfers onderstrepen de urgentie

  • Meer dan 200 doden en een schade van EUR 44 miljard door extreme neerslag en grootschalige overstromingen in 2021 in Duitsland en België.
  • EUR 1 biljoen: de potentiële economische schade per jaar door kustoverstromingen tegen het einde van de eeuw in de EU.
  • Tussen 60.000 en 70.000: het aantal voortijdige overlijdens in Europa gekoppeld aan de recordhete zomer van 2022.

Auteur tekst: Andy Vermaut +32499357495 vanuit Club Cala Romani in Mallorca, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com