Poetins oorlogsultimatum waarmee hij Oekraïne niet op de knieën kon krijgen
15 juni 2024 – Dramatische wendingen in de oorlog in Oekraïne
Poetin zet zijn eisen op tafel: Oekraïne moet capituleren
Russisch president Vladimir Poetin heeft op 14 juni tijdens een toespraak bij het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn harde eisen voor vredesonderhandelingen in Oekraïne uiteengezet. Hij eist de erkenning van de illegale annexatie van bezet en door Oekraïne gecontroleerd gebied in Oost- en Zuid-Oekraïne. Deze eisen komen vlak voor de Global Peace Summit op 15-16 juni in Zwitserland, een duidelijke poging om de top te ondermijnen.
Poetin stelt dat Oekraïense troepen zich volledig moeten terugtrekken uit de oblasten Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson, gebieden die Rusland in september 2022 illegaal annexeerde. Verder moet Oekraïne afzien van zijn streven om lid te worden van de NAVO. Pas dan is Rusland bereid te praten over een wapenstilstand en vredesonderhandelingen. Rusland bezet momenteel 75 procent van deze gebieden, en Poetin eist dat Oekraïne de resterende delen, inclusief de strategische hoofdsteden Zaporizja en Cherson, opgeeft.
Nieuwe wereldorde met steun van China
Poetin stelde ook voor om een alternatief Euraziatisch en mondiaal veiligheidssysteem op te zetten met steun van de Chinese president Xi Jinping, waarschijnlijk om de NAVO te ondermijnen. Dit voorstel benadrukt de nauwe samenwerking tussen Rusland en China en hun gezamenlijke poging om invloed uit te oefenen op het wereldtoneel.
Internationale reacties en het NAVO-standpunt
Oekraïens president Volodymyr Zelensky heeft aangegeven dat Poetin soortgelijke ultimatums eerder heeft gesteld en geen intentie heeft om de aanvallen op Oekraïne te stoppen. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg benadrukte dat Rusland, niet Oekraïne, zijn troepen moet terugtrekken. Deze eisen van Poetin zijn een teken dat Rusland zijn militaire doelen in Oekraïne niet heeft opgegeven.
Interne kritiek en de rol van informatie-operaties
Enkele prominente Russische militaire bloggers hebben verklaard dat Poetins eisen onrealistisch zijn en meer lijken op een ultimatum aan het Westen. Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov ontkenden dat Poetins toespraak een ultimatum was. Toch blijft het Kremlin geïnteresseerd in onderhandelingen die bedoeld zijn om het Westen te overtuigen om concessies te doen die de soevereiniteit van Oekraïne schenden.
Militaire ontwikkelingen en dreigingen
Ondertussen blijven de gevechten voortduren. Oekraïense troepen voerden een grote reeks drone-aanvallen uit tegen Rusland in de nacht van 13 op 14 juni. Russische troepen hebben onlangs bevestigde vooruitgangen geboekt nabij Avdiivka en Donetsk-stad. Poetin meldde dat er momenteel bijna 700.000 Russische personeelsleden in de “speciale militaire operatieszone” zijn, die zowel bezet Oekraïne als gebieden binnen Rusland grenzend aan Oekraïne omvat.