Europese samenwerking voor democratische veerkracht: Hannah Arendt Netwerk gelanceerd

Nieuwe hoop voor democratische weerbaarheid in Europa

Op 27 juni 2024 werd tijdens een conferentie over propaganda en desinformatie in Warschau de oprichting van het Europese Hannah Arendt Netwerk voor democratische weerbaarheid en vernieuwing aangekondigd. Dit initiatief, gesteund door het Belgische EU-voorzitterschap, werd gepresenteerd door Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen. De conferentie werd georganiseerd door de Belgische ambassade en de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in Polen en de Baltische staten.

Een sterk antwoord op moderne uitdagingen

Het doel van het nieuwe netwerk is het versterken van democratische waarden en instellingen tegen bedreigingen zoals autoritarisme, desinformatie en extremisme. Het netwerk verenigt vier Hannah Arendt-instellingen: het Hannah Arendt Instituut in Mechelen, België, het Hannah Arendt Center in Annandale-on-Hudson, New York, het Hannah Arendt Institute for Totalitarianism Studies in Dresden, Duitsland en het Hannah Arendt Center in Verona, Italië.

Publieke en maatschappelijke organisaties verenigen

Het netwerk richt zich op het verenigen van organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van democratische waarden en vernieuwing. Democratische weerbaarheid houdt in dat we onze waarden en instellingen beschermen tegen bedreigingen. Dit vereist een sterke politieke gemeenschap, actieve burgers en robuuste instellingen.

Vernieuwing en participatie

Democratische vernieuwing is essentieel om de democratie relevant en effectief te houden in een snel veranderende wereld. Dit betekent nieuwe manieren zoeken om burgerparticipatie te stimuleren, transparantie te vergroten en besluitvorming inclusiever te maken. Het netwerk zal individuen en organisaties voorzien van de vaardigheden, middelen en relaties die nodig zijn om effectief te pleiten voor een sterke democratie.

Educatieve en interculturele uitwisseling

Het netwerk zet in op internationale uitwisseling via evenementen, studiebezoeken en conferenties. Ook zullen er regelmatig workshops en seminaries worden georganiseerd om burgers te onderwijzen in democratische principes en actief burgerschap. Er worden open debatten georganiseerd om ideeën uit te wisselen en de diversiteit aan stemmen en perspectieven te benadrukken, geïnspireerd door het denken van Hannah Arendt.

Over de stichtende leden

  • Hannah Arendt Instituut in Mechelen: Opgericht in 2020, richt zich op het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit.
  • Hannah Arendt Center for Politics and Humanities, Bard College, New York: Biedt een intellectuele ruimte voor onpartijdig denken over fundamentele wereldvragen.
  • Hannah Arendt Institute for Totalitarianism Studies, Dresden: Sinds 1993 gericht op de studie van politieke, sociale en culturele ontwikkelingen in totalitaire regimes.
  • Hannah Arendt Center for Political Studies, Verona: Opgericht in 2016, verbindt inzichten van Hannah Arendt met hedendaags politiek onderzoek vanuit een interdisciplinair perspectief.